Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragická smrt slavného youtubera: Dominik (†25) zemřel při výšlapu ve Vysokých Tatrách!

Autor: rc - 
26. února 2020
19:37

Tragédie se stala ve Vysokých Tatrách. Dominik Socha, populární youtuber a vášnivý horolezec, se rozhodl se svým kamarádem zdolat Kežmarský štít, domů se však už nevrátili. Horští záchranáři je po několika hodinách pátrání našli bez známek života. Mladí dobrodruzi zřejmě spadli z Ušaté věže do Velké Zmrzlé doliny.  

Kežmarský štít je pýchou slovenských Vysokých Tater a výzva pro vášnivé horolezce. Zdolat se ho rozhodl i Dominik Socha, který je populární na sociálních sítích. Mladý dobrodruh, kterého jen na YouTube sleduje 20,8 tisíc lidí, na sociální síti publikoval videa ze svých odvážných výstupů. Podle videa, které publikoval na svůj účet na YouTube, se nebál zdolat ani Mont Blanc. V září dokonce zavítal na Slovensko do Vysokých Tater, kam se koncem února rozhodl se svým kamarádem vrátit.

Ovšem tato výprava dopadla tragicky. V pátek horskou záchrannou službu kontaktovala rodina jednoho z polských horolezců a oznámila jim, že se dvojice chystala na Kežmarský štít, ovšem z výpravy se nevrátili. Jejich blízcí však nevěděli, jakou trasu se rozhodli podniknout. „Dnes 21.2.2020 byla ve večerních hodinách nahlášena horských záchranářům nezvěstnost dvou polských horolezců, kteří se nevrátili z výstupu na Kežmarský štít. Rodinní příslušníci neuměli upřesnit, kterou z horolezeckých cest měli v plánu vylézt,“ uvedla Horská záchranná služba v prohlášení na sociální síti Facebook. „Auto, s nímž přijeli, se stále nacházelo na parkovišti Bíla voda,“ dodali záchranáři. Ve večerních hodinách z pátku na sobotu foukal silný vítr a byla špatná viditelnost, tudíž nemohl být do pátrání zapojen vrtulník.

„V brzkých ranních hodinách při zlepšení povětrnostních podmínek byla o součinnost požádána Letka Ministerstva vnitra SR, jejíž vrtulník vzal na palubu horské záchranáře. Ze vzduchu byli propátrané stěny a svahy Kežmarského štítu a okolní vrcholy,“ stojí dále v prohlášení s tím, že hledání mužů trvalo do odpoledních hodin. Když se do pátrání zapojil i psovod, podařilo se konečně horolezce najít.

Ovšem bylo již pozdě. Mladí horolezci (†25 a †27) byli nalezeni bez známek života. „Nacházeli se pod stěnou Ušaté věže ve Velké Zmrzlé dolině,“ informovali záchranáři v prohlášení. Podle informací sportovního webu Hory Doly měla dvojice spadnout z výšky 400 metrů.

Dominik lezl často sám. Přestože měl mnoho fanoušků, kteří ho obdivovali, mnozí ho kritizovali za to, že nemá při tak náročných výšlapech dostatečné horolezecké vybavení, a obávali se že neštěstí by mohlo být s podobným přístupem jen otázka času.

mak ( 27. února 2020 19:19 )

A proč psa nezkusili dřív? Pes muze pracovat i pri blbe viditelnosti a taky je podstatné levnější nez lety vrtulníkem. Ach jo! RIP.

wwwir ( 27. února 2020 05:30 )

Tak Zábransky šup......na povel plakat a lkát protože to se musi....
Debile.

offline ( 26. února 2020 22:07 )

Tragédie je pouze to, že má ještě nejméně tři sestry. Asi aby Poláci nevyhynuli. Ono je jich všude na Západě nalezlých asi málo, cca dvacet milionů evidentně nestačí.

bullshit ( 26. února 2020 20:46 )

Mladý dobrodruh a Youtuber hovoří za vše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání