„Stavební povolení je vydané a tento týden by mělo nabýt právní moci. Po nabytí jeho právní moci budeme pokračovat v přípravě stavby," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Město má vyhotovenu dokumentaci pro výběr zhotovitele. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) na konci letošního ledna řekl, že po získání stavebního povolení město vypíše výběrové řízení na firmu, která terasu opraví. Náklady jsou odhadnuty na 40 milionů korun. Termín zahájení oprav bude záviset na průběhu a výsledku výběrového řízení.

Vzájemná domluva

Hlavní část oprav bude zajišťovat hlavní město. Jde o terasy a další prostranství, která jsou veřejně přístupná. Další části budou řešit jejich vlastníci, například Dům bytové kultury (DBK). S nimi současné vedení města uzavřelo memorandum o spolupráci.

V budoucnu by měla být řešena proměna okolí stanice. Tu by měla mít na starosti městská organizace takzvaného městského developera, jehož vznik Praha připravuje. V minulosti vznikla studie přestavby za asi 200 milionů. Ta se ale neuskutečnila a současné vedení města ji zamítlo.

Terasa byla vybudována v roce 1977 a nebyla nikdy opravována. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je známý od roku 2010. Stavba navíc právně nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu.

Úplně ji zavřeli

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha předloni 22. ledna uzavřít. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát chtěl terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ji nechal podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Fotogalerie
15 fotografií