Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je to šok.“ Koronavirus změnil dovolenou v peklo: Svědectví z hotelu s Čechy v karanténě

Autor: Darina Jíchová - 
25. února 2020
15:10

Dovolená na Kanárských ostrovech se pro 1000 turistů změnila v „peklo“. Lidé ubytovaní v luxusním hotelu H10 Costa Adeje Palace na Tenerife skončili kvůli koronaviru v karanténě. A to kvůli lékaři (69) z Lombardie, u kterého se nákaza potvrdila. Testy teď čekají všechny hosty hotelu, mezi kterými je také šest Čechů včetně dítěte. O svém strachu s reportéry britského listu The Sun promluvily dvě kamarádky z Velké Británie. Svědectví z hotelu Blesk Zprávám zprostředkovala i Češka Eva.

Elaine Whitewicková a Jayney Brownová (61) na Kanáry vyrazily relaxovat, místo toho zde zažily písečnou bouři, nyní jsou v karanténě na svém hotelovém pokoji.

„Je to šok, nemáme jídlo, nic. Nejsme připravené. Z okna vidíme policii hlídkující před hotelem,“ vypověděly Britky. Stejně jako další turisty i je na koronavirus a zavedená opatření upozornil vzkaz, který jim dnes ráno personál podsunul pod dveře.

Turisté jsou v šoku: Máme strach

„Drazí hosté, s lítostí vám oznamujeme, že ze zdravotnických důvodů byl hotel uzavřen. Jak upozorňují hygienická nařízení, budete muset zůstat na svých pokojích,“ stojí v krátkém dopise.

„Nikdo nesmí do hotelu, ani ven,“ vysvětlila Brownová a dodala: „Jsem ještě trochu v šoku, ta pravá reakce na situaci se ještě nedostavila. Nad emocemi vítězí moje praktická stránka.“

„Dnes jsem se vzbudila a viděla jsem na zemi papír se vzkazem. Nechala jsem ho ležet na zemi, myslela jsem, že se týká našeho odjezdu, když jsem si ho přečetla, mojí první myšlenkou bylo: panebože, to nemůže být pravda. V minibaru máme čtyři lahve vody, jinak nic. Nikdo nás nekontaktoval,“ popsala Brownová.

„Máme trochu strach, ale já jsem od přírody praktický člověk. Půjdu zjistit na recepci co a jak, kdy nás otestují a tak. Co se výhledu týče, náš pokoj není nejlepší. Koukáme jen na stromy. Slyšíme ale lidi venku. Když se vykloníme z balkonu, vidíme policisty v rouškách. V podstatě nevíme, jestli musíme zůstávat v pokojích, nebo jestli můžeme ven,“ prohlásila.

Video  Karanténa v hotelu na Tenerife  - Reuters
Video se připravuje ...

V karanténě je šest Čechů

V hotelu H10 Costa Adeje Palace je i šest Čechů, což pro Blesk Zprávy potvrdila ředitelka cestovní kanceláře Canaria Travel CZ Lenka Viková. Pět z nich z Česka dorazilo na ostrov teprve v pondělí, jde o čtyři dospělé a jedno dítě, kteří se měli vrátit domů 6. března. Zatím není jasné, zda se jim podaří odjet v určeném termínu. Šestá turistka dorazila na Tenerife už dříve.

„Situace v hotelu je klidná, lidé jsou u bazénu,“ uvádí Italka, která má v hotelu butik. Její svědectví Blesk Zprávám zprostředkovala Češka Eva, která na Tenerife žije i s rodinou již 11 let a spravuje facebokovou stránku Češi a Slováci žijící na Tenerife.

Čeká se na rozhodující výsledky

„Do hotelu nikdo nesmí vstoupit. Ráno přišel i personál. Ti, co se rozhodli pracovat, dokud se situace nevyjasní. Čeká se na druhý výsledek z laboratoře v Madridu, ten bude rozhodující. Italský lékař je stále v izolaci v privátní nemocnici Quiron, Las Américas. I s manželkou,“ dodala Eva ke svědectví své kamarádky. Britské turistky ale situaci vnímají mnohem napjatěji.

diskutujici ( 26. února 2020 10:25 )

Mají sedet doma

verka1 ( 25. února 2020 20:55 )

Češi jsou v karanténě na 14 dní. Chtějí domu ale to podle předpisu nepůjde.

verka1 ( 25. února 2020 19:48 )

Kamionová doprava nebude jezdit tam kde je epidemie. Zásoby jídla nebudou v prodejnách.

wwwir ( 25. února 2020 17:08 )

Však oni nas imigranti dozásobí nejen virem...👎🤮🤮🤮
Sluníčkářum a neziskovkam přeju vychcípání jako prvním👍👍👍

verka1 ( 25. února 2020 17:07 )

Celou dovcu byt v karanténě to je na... Nikdo nemohl vědět co se stane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa