Hned po narození chlapečka nastaly komplikace. „Nechtěl jíst, hodně zvracel. Po pár dnech života se mu ucpala střeva a musel akutně na operaci. Následovaly další a další zákroky. Během prvních dvou let jich prodělal šest,“ vypráví Markéta a pokračuje: „Postupně mu lékaři diagnostikovali řadu onemocnění. Pavlík má dětskou mozkovou obrnu s těžkou mentální retardací, trápí ho svalová hypotonie i nemocné oči, je toho hodně,“ vypočítává.

První krůčky

Nyní je mu šest let a je plně odkázán na péči druhé osoby. Nezvládne se obléknout, najíst, napít, nemluví, jen občas na něco ukáže. Markéta se svým synem pravidelně dojíždí k lékařům, na logopedii a rehabilitaci s koňmi – hipoterapii. Denně cvičí a dvakrát ročně jezdí na několikatýdenní pobyt do lázní. Intenzivní péče, kterou svému synovi rodiče poskytují, přinesla nedávno dlouho očekávané pokroky a malý Pavlík začíná pomalu chodit.

Pavlík se narodil předčasně. První krůčky udělal až v šesti.letech.
Autor: Dobrý anděl

Léčebný pobyt za 50 tisíc

Snem je pro ně intenzivní rehabilitační pobyt na soukromé klinice. Paní Markéta věří, že by mohla Pavlíka opět posunout ve vývoji o něco dál. „Rádi bychom na něj našetřili, jeho cena se však pohybuje okolo padesáti tisíc korun,“ vysvětluje. Se splněním snu pomáhají dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl. Každý měsíc od nich rodina dostává finanční dar ve výši několika tisíc korun. Z něj mimo jiné hradí potřebnou speciální výživu, pleny a další potřebné zdravotnické pomůcky. „Dobrým andělům moc děkujeme za podporu a pomoc v naší snaze a boji o relativně normální život. Část příspěvků pokrývá i výdaje na domácnost,“ říká Markéta, která se ke své práci v administrativě po ukončení rodičovské již nevrátila.

Staňte se i vy Dobrým andělem!

Díky pravidelné pomoci Dobrých andělů je život rodiny, která žije v pronajatém bytě v Čáslavi, alespoň o trochu snazší. Zapojit se do pomoci můžete i vy. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou částku a začít přispívat. Nadace Dobrý anděl rozdělí vaše příspěvky rodině Pavlíka či dalších dětí. Aktuálně míří příspěvky mezi více než 3 800 rodin, ve kterých má rodič nebo dítě onkologické onemocnění nebo kde se dítě potýká s jiným vážným onemocněním. Každý měsíc nadace přijme průměrně 107 nových rodin.

Video
Video se připravuje ...

Maminka Michaela (32) porodila trojčátka. FN Ostrava