Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zakrslý králík jako domácí mazlíček. Vše, co potřebujete vědět

/
  • (iStock)
    26. února 2020 ● 06:00

    Králík je tvor společenský. Bude vás nadšeně vítat po příchodu domů, dokáže přiběhnout na zavolání a naučí se používat toaletu. Pokud uvažujete, že si ho domů pořídíte, bude se vám hodit několik důležitých informací.

    Králík je poměrně nenáročný mazlíček, péči o něj zvládnou i větší děti. Nespokojí se však s krmnou dávkou a čistou klecí, potřebuje společnost a častou pozornost svého chovatele. V mnoha ohledech připomíná svým chováním psa. Pokud se mu budete odmalička dostatečně věnovat, přivyknete ho na dotek a hlazení. Snadno pak králíka naučíte i další dovednosti. Mnozí majitelé králíků popisují, jak je ušatý miláček radostně vítá, když se vrátí domů, nebo že ho naučili přiběhnout na zavolání či písknutí. Králík je od přírody spíš plachý, když si ale získáte jeho důvěru, bude za vámi sám chodit a dožadovat se drbání a pomazlení. Při výcviku králíka ale musíte být trpěliví, přece jenom se neučí tak rychle jako pes. V žádném případě králíka nijak netrestejte, začal by se vás bát. Motivujte ho pozitivně.

  • 1.

    Kvalitní seno je základ

    králík
    Autor: iStock

    Do bytu se nejčastěji pořizují různá plemena zakrslých králíků, kteří obvykle dosahují hmotnosti od 1 do 2 kg. I přesto potřebují docela rozměrnou klec minimálně o délce 100 cm. Do ní je možné umístit toaletu pro hlodavce. Králík přirozeně nechce spát a vyměšovat na jednom místě, proto obvykle nemá problém toaletu přijmout. Musíte ji však co nejčastěji uklízet, jinak hrozí, že králík na znečištěné místo přestane chodit. Spoustu tipů, jak přesně králíka učit různé návyky a povely, najdete na internetu i v knížkách. Někteří chovatelé naučí své králíky využívat dokonce kočičí záchod. Pro tyto účely se hodí hrudkující dřevitá podestýlka, peletky či další druhy steliva. Co se týče podestýlky ve zbytku klece, budete muset zjistit, co vašemu králíkovi vyhovuje. Někteří preferují klec bez podestýlky, třeba jen s koberečkem z přírodních materiálů, jiní se rádi zahrabávají do silné vrstvy velkých hoblin.

     

  • 2.

    Krmení

    králík
    Autor: iStock

    Velkou pozornost je u králíka třeba věnovat krmení. Především se vyvarujte jakýchkoli větších změn ve složení stravy, na které je králík velmi citlivý. Musí mít stále k dispozici dostatek kvalitního lučního sena. Dále pro králíka seženete různé suché bezobilné směsi a granule, které může dostávat každý den. Dobře si ale čtěte složení směsí. Pro králíky jsou často v obchodech nabízeny směsi s obilovinami, tučnými semínky, nebo dokonce s různými živočišnými složkami. Taková potrava ale králíkům narušuje trávení, a navíc po ní tloustnou. Ze zeleniny je možné králíkovi nabídnout třeba mrkev, okurku, listovou zeleninu nebo krmnou řepu, ale vše osušené a v malých dávkách, jako pochoutku pak malý kousek ovoce. Největší opatrnosti je třeba dbát v případě zeleného krmení (tráva, pampelišky apod.), na které musíte králíka zvykat jen velmi pozvolna. Nikdy nesmí být mokré nebo zapařené, to by ho mohlo ohrozit i na životě. Dobře také zvažte, kde zelené lístečky natrhat, porost nesmí být chemicky ošetřen a neměla by se zde pohybovat jiná zvířata kvůli riziku přenosu chorob. Králík musí mít také stále přístup k čerstvé vodě, nejpraktičtější je pořídit dostatečně velkou napáječku pro hlodavce. Zuby si králík obrušuje chroupáním sena, ocení i větvičky z ovocných stromů nebo minerální kámen.

  • 3.

    Potřebuje pohyb

    králík
    Autor: iStock

    Králík je nejspokojenější, když se může alespoň několik hodin denně proběhnout po bytě mimo klec. Pohyb a běhání nutně potřebuje, aby byl zdravý. Domácnost však musíte svému ušatému kamarádovi trošku přizpůsobit. Důsledně znemožněte přístup k elektrickým kabelům, které by mohl okusovat. Z dosahu také odstraňte veškeré jedovaté rostliny. Předvídejte různé situace, králík může třeba i spadnout ze schodů nebo na sebe něco převrhnout. Někteří chovatelé mají klidně více králíků i v jedné kleci, jiní doporučují zásadně: co klec, to jeden králík. Někteří jedinci jsou totiž dost teritoriální nebo žárliví a při soužití vznikají různé třenice. Většinou se spolu dobře snesou dvě samice, ale vždy záleží na konkrétní povaze. Králíka můžete brát i ven, na postrojek a vodítko si zvykne velmi rychle. Králíci jsou hodně aktivní v noci, může být proto lepší, aby měl klec jinde než tam, kde spíte. Nesmí však být v průvanu. I když králík nevydává moc zvuků, občas dupe nebo může okusovat mříže.

  • 4.

    Potřebná péče

    králík
    Autor: iStock

    Co se týče hygieny, králík se o sebe postará víceméně sám. Koupání nebývá vůbec potřeba. Dlouhosrsté druhy je vhodné pravidelně česat. Někdy je nutné zkrátit drápky. Nejčastější zdravotní obtíže souvisejí u králíků se zažíváním kvůli nevhodné stravě. Proti králičímu moru a myxomatóze je možné králíka nechat očkovat u veterináře. Občas se objeví problém s přerůstáním zubů, který je opět nutné řešit u odborníka. Králík se při dobré péči může dožít více než 10 let, nejčastěji se délka jeho života pohybuje od 6 do 8 let.

     

  • 5.

    Co bude králíček potřebovat?

    králík
    Autor: iStock

    • klec dostatečné velikosti
    • domeček na spaní
    • misky, napáječka
    • jesličky na seno
    • toaleta (obvykle rohová)
    • podestýlka
    • zásoba lučního sena
    • krmivo (bezobilné)

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Další zajímavosti a rady okolo bydlení, kutilství a zahradničení najdete v únorovém čísle Blesk Hobby. Dozvíte se například vše o zvlhčování vzduchu, hubení zahradních škůdců nebo to, jak vám citrusy mohou pomoci být zdravější a krásnější. S časopisem navíc dostanete přílohu s vychytávkami od Ládi Hrušky. Časopis koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    Autor: archiv

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Josef124: My jsme si taky pořídili zakrslého králíka. Syn pořád otravuje ,že chce psa, tak jsem nejdřív koupili králíka a jestli se o něj bude starat, tak mu třeba v létě koupíme psa. Já bych se tomu nebránil. Zatím se o králíka stará ukázkově. Dává mu seno, pouští ho do výběhu a mění mu podestýlkové pelety, které jsem mu objednal z https://www.pelety-premi­um.cz­/podes­tylko­ve-pelety/ , protože tolik nesmrdí a nepráší jako obyčejné hobliny.

(15. 04. 2023 21:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy