K soudu se však bojí chodit svědkové. Některé nedokázala najít a předvést ani policie. Soudce Michael Vrtek proto musel pondělní přelíčení dokonce dvakrát o hodinu odložit.

Stát přišel o 6,5 milionu korun

Způsob, jakým čtveřice nenápadně vypadajících mužů „podnikala“, byl podle obžaloby jednoduchý. „Čtyři obžalovaní se zapojili do uměle vytvořeného řetězce firem. Předstírali vzájemné nákupy a prodeje levných stanových tkanin a kosmetických tužek. Ty ale nadhodnotili na desítky milionů korun, ve skutečnosti přitom šlo o levné zboží s mnohonásobně nižší hodnotou,“ popsal mechanismus údajných podvodů státní zástupce.

Klasická finta

Obžalovaní údajně zkrátili daně o 6,5 milionu korun. „Jediným cílem formálně vykazovaných transakcí bylo neoprávněné uplatnění nároku na odpočet daně z přidané hodnoty,“ tvrdí obžaloba.

Státní zástupce je přesvědčený, že muži použili klasickou fintu. „První společnosti v řetězci daň neodvedou a poslední české společnosti si uplatní nárok na odpočet daně na vstupu a pak budou deklarovat vyvezení zboží do jiného členského státu Evropské unie,“ popsal žalobce.

Muži, kteří jsou stíhaní na svobodě, se k obžalobě nijak nevyjádřili.

Rozprášili policisté kmotry nebo jen kmotříčky?

Pavel O. je však stíhán i v mnohem větší a zásadnější kauze, společně se svým obchodním společníkem a spoluobviněným v korupční kauze předražených veřejných zakázek Samanem El-Talabanim.

Hlavní líčení se skupinou, jejíž hlavou byl podle policie někdejší místostarosta a radní Brna-střed Jiří Švachula (ANO), ještě nezačalo. Obvinění se seznamují se spisem.

Státní zastupitelství gangu napojené na brněnské politiky klade za vinu korupční jednání v řádech stovek milionů korun. Obviněno je 11 lidí a dvě firmy. Soud by měl začít v březnu.

VIDEO: Ekonom Lukáš Kovanda: Kuřáci budou i po zdražení cigaret kouřit, peníze vezmou dětem

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Lukáš Kovanda: Kuřáci budou i po zdražení cigaret kouřit, peníze vezmou dětem Blesk TV