Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš vyhrožuje: Poteče krev! Premiéra tíží „pekelná D1“, důchody i slepice

Aktualizováno -
24. února 2020
14:55
Autor: simao - 
24. února 2020
14:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) varuje: „Poteče krev.“ A na facebooku u toho drží v ruce slepici. Jak nedávno ujišťoval i v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz, zvířata však miluje. A zavzpomínal třeba i na psa, kterého dostala jeho dcera od marockého krále. Nezamlouvají se mu však klecové chovy, kvůli kterým je právě Babiš terčem výzev, ať se situací něco udělá. Krvavou hrozbu však zmínil Babiš v souvislosti s dálnicí D1. A pohrozil i koaličnímu partnerovi ČSSD kvůli důchodům či ČNB kvůli drahému bydlení a hypotékám.

Andrej Babiš (ANO) byl minulou středu hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Odmítal v něm kritiku za to, že resortu dopravy pod vládou ANO příliš nedaří - Babišovo hnutí jej vede od ledna 2014 a opět sáhlo k rošádě v jeho čele, kde skončil Vladimír Kremlík, který se po vyhazovu dle premiéra chová „nestandardně“.

Babiš v neděli ve svém pravidelném hlášení, které i on sám nazývá Čau lidi, připomněl, že se o víkendu rozjela „obří akce na D1“, tedy oprava 71 kilometrů této klíčové dálnice, která přinesla v této fázi celkem 7 rozsáhlých uzavírek. Čtyři z nich letos zmizí, práce na nich bude dokončena, slibuje Babiš. „A pak… budeme mít jednu z nejlepších a nejbezpečnějších dálnic ve střední Evropě,“ maluje si premiér.

Babiš však přidal vzkaz i pro nového ministra dopravy, kterým udělal dosavadního vicepremiéra a šéfa resortu průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO).

„Havlíčka jsem upozornil, že se tam budu jezdit osobně dívat a dohlížet na to, že se bude makat, a to včetně víkendů. Kde to z bezpečnostních důvodů půjde, tak i v noci. Komplet opravená dálnice bude v roce 2021, jinak fakt poteče krev. Zkoordinovat tuhle kolosální stavbu bude brutální,“ stojí v Babišově příspěvku.

Rýpnutí do opozice i vzkaz pro řidiče

Opozici premiér vytkl, že její strany „nechaly D1 rozpadnout a ostatní dálnice buď nestavěly, nebo je dvojnásobně prodražovaly“. „Teď nám radí, jak ministerstvo dopravy řídit. Jediné, co v životě řídili, bylo tak maximálně svoje auto,“ zuří dál Babiš.

„D1 se rozpadala 25 let a nám teď zbývá posledního 1,5 roku, abychom ji opravili. Vím, pro řidiče není žádná sranda těch 71 kilometrů uzavírek,“ připustil Babiš a poprosil, aby si řidiči udrželi pevné nervy a dodržovaly rychlostní limity v uzavírkách. „I když vás ale bude svědit noha, prosím, nedělejte to. Jedna chyba a zablokujete celou tepnu. Nemyslete si, že se to nemůže stát právě vám, navíc nikdy nevíte, co se může přihodit okolo vás. Jde taky o život stavebním dělníkům,“ upozornil Babiš.

Plán rekonstrukce D1: Další fáze oprav se rozeběhla 22. února Plán rekonstrukce D1: Další fáze oprav se rozeběhla 22. února | Ministerstvo dopravy ČR

Pes od marockého krále, opice v Etiopii

Babiš ve svém hlášení prozradil, že je nyní terčem mnoha e-mailů kvůli klecovým chovům slepic. „Problémem klecových chovů jsem se teď začal zabývat, ty záběry ochránců zvířat jsou fakt otřesné a není důvod, aby zvířata takhle trpěla,“ ujišťuje Babiš.

A zavzpomínal při té příležitosti na své prarodiče a jejich hospodářství. „Dva koně, krávu, prase, kachny, husy, králíky. Potom jim to znárodnili, přišli o koně a krávu, a děda, který byl kovář, šel dělat do JZD (...) Pomáhal jsem dědovi i se včelami. Zvířata miluju od dětství, pamatuju, jak jsem jako kluk brečel, když šel králík pod kudlu,“ uvedl Babiš na facebooku, ale tím v nostalgii nekončil: „No, já si pamatuju, jak jsem u babičky jako malej pozoroval slepici, až z ní vypadne do slámy vajíčko, pak jsem ho rychle vzal a běžel za babičkou.“

Babiš odmítá, že by to byli poslanci ANO, kdo jdou proti návrhu na zákaz klecových chovů. „Není pravda, že naši poslanci zrušení klecových chovů zařízli. Sněmovna o tom ještě ani nehlasovala. Řešilo se to zatím jen na výboru, a pokud vím, tak jen 4 poslanci ANO byli proti a já s jejich pozicí zásadně nesouhlasím,“ vzkázal premiér.

A ohledně zvířat přidal ještě další poznámku. Vzpomněl i na to, jak jeho dcera z prvního manželství Adriana Bobeková hrála během jeho marockého působení před sametovou revolucí s tamním princem tenis. 

„Celý život jsme měli doma kočky a psy. Z Paříže si naše rodina přivezla kočku Pařížanku. Marocký král Hassan II., s jehož synem hrála moje starší dcera tenis, jí daroval psa, který se jmenoval Zoulou. V Etiopii jsme měli psa a taky opici,“ doplnil Babiš. Ani vyšší tresty pro tyrany a konec množíren v rámci novely trestního zákoníka však poslanci včetně těch z ANO neschválili.  

Video  Babiš o tyranech zvířat i eutanazii: Zvířata má rád, o životu a smrti rozhodovat nechce 
Video se připravuje ...

Schůzka s Rusnokem

Babiš se nyní chystá i na schůzku s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem, jak avizoval již minulý týden v Blesku. Tvrdí totiž, že politiku České národní banky nechápe.

„Nejrůznější banky včetně těch, které nabízí hypotéky, u ní mají uložených 2,5 bilionu korun a za to bezpracně vydělávají na úrocích. ČNB to zdůvodňuje tím, že bojuje proti inflaci, ale to zjevně nefunguje. Inflace roste. Těch 2500 miliard tam prostě leží a banky donedávna dostávaly od ČNB 2 procenta ročně na úrocích. A teď si představte, že od 6. února dostávají ještě víc,“ postěžoval si Babiš.

„ČNB totiž naprosto nelogicky ten úrok zvýšila na 2,25 procenta (...) Banky v Česku jen za loňský rok vydělaly 90 miliard korun, a to i díky růstu sazeb ČNB. Nechápu ani to, jak je možné, že v čase ochlazování ekonomiky chce ČNB zvyšovat úroky pro komerční banky. Vždyť tím jde nejen proti lidem, ale i průmyslu a celému hospodářství (...) Lidi a firmy mají bankám platit míň, ne víc. Takhle se nemá odsávat zisk od firem a lidí do bank,“ tvrdí Babiš a stěžuje si na to, že „bankovní sektor pohádkově bohatne ve srovnání s jinými“.

Připomněl, že právě ČNB ovlivňuje podmínky hypoték. „Samozřejmě, ČNB je nezávislá a nikdy jsem ji nekomentoval, ale teď musím,“ tvrdí Babiš s narážkou na problém, který Česko nyní výrazně dusí - drahé a pro mnohé nedostupné vlastní bydlení a vysoké nájmy zdaleka již nejen v Praze. 

Video  Ptám se, pane premiére: Andrej Babiš hodlá o drahých hypotékách jednat s Jiřím Rusnokem 
Video se připravuje ...

Důchody? Babišův údiv nad ČSSD

Babiš vedle toho na svém facebooku upozornil i na další věc - debatu o dalším růstu důchodů. Pro letošní rok vláda důchodcům v průměru přidala - cca. 700 korun navíc je však však daných ze zákona kvůli valorizaci, vláda k této částce přihodila 200 korun navrch.

Ohledně důchodů se však stále častěji Babiš střetává se svým koaličním partnerem - ČSSD. Ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) kritizuje v souvislosti s jejími návrhy, kde na důchody vzít. Nedokázala prý navíc vysvětlil reformní kroky a slibuje to, co s neprobrala s ANO. 

Blíží se volby do krajů, sociální demokracie je asi nervózní kvůli svým preferencím, snaží se zaujmout, a proto stále něco do médií navrhuje,“ postěžoval si Babiš o víkendu v Právu. „Jsem pro co největší růst penzí, ale chceme je navyšovat dlouhodobě, tomu tedy musí odpovídat příjmy a výdaje. Nelze kvůli nějakým planým slibům nerozvážně zničit celý rozpočet, pak nebudeme mít na žádné důchody,“ vzkázal Babiš ČSSD.

Premiéra prý udivuje, že ministryně Maláčová či šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka „už navrhují konkrétní částky, i když tyto návrhy nejsou koaličně projednané“.

Video  Babiš o odchodu z politiky, pivu, drahém bydlení i koronaviru: Celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

xiioma ( 24. února 2020 16:46 )

Zatímco srovnatelné země s námi, za peníze z EU vystavěly kompletní dálnice, my jsme postavili cyklostezky, rozhledny, a sjezdovky v místech kde vůbec není sníh, ..... jen tak dále, ledaže by se na cyklostezky odklonily kamiony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa