Stejně jako tomu bylo loni i předloni, také tentokrát organizátoři akce přišli s nabídkou vícero objektů, které lze navštívit – a protentokrát hned ve více termínech. Zatímco původně se podzemí dalo vypravit, jak název projektu napovídá, pouze jeden den, loni už to bylo možné celý víkend. A letos dokonce dva! První a druhý březnový víkend.

Zábava i poučení bez placení

V nabídce objektů, které lze navštívit, neschází ani letos „klasika“ v podobě bunkru Parukářka, podzemí Stavovského nebo Národního divadla, či také podzemní týlové zabezpečení ruzyňského letiště, které se nachází v Divoké Šárce z 2. světové války. Přibyly však nové, dosud veřejnosti nepřístupné prostory, kam se v rámci akce lze se zasvěceným průvodcem vypravit.

Video
Video se připravuje ...

Tma jako v pytli, zatuchlý odér, roztodivné houbičky rašící na zdech a prudká strouha na úrovni vltavského dna. Tak vypadá nejstarší kmenová stoka vedoucí pod Letenskou plání. David Zima

Nově je to například tajemné podzemí pražského Vyšehradu. Podolské kasematy se totiž se svolením ředitele Národní památky Vyšehrad, Petra Kučery, otevřou veřejnosti vůbec poprvé. „Za druhé světové války byly přestavěny na protiletecké kryty a za komunistického režimu zde pravděpodobně sídlila ilegální skupina tzv. Vyšehradských jezdců. Je se na co těšit!“, uvádí za organizátory Monika Mercová. Další novinkou, kam se lidé běžně nepodívají, je podzemí pod vrchem Vítkov, kde se nalézá protiatomový kryt.

Celkem bude možné během dvou víkendů navštívit 14 podzemních objektů. Nezbytná je ovšem včasná rezervace přes web projektu. Rezervační systém začíná fungovat už ve středu. Veškeré návštěvy do jednotlivých objektů jsou zcela zdarma.

V galerii se můžete přesvědčit, jak to v některých pražských podzemích, kam se v rámci akce lze vypravit, vypadá:

Fotogalerie
111 fotografií