Ač bylo pod mrakem, teploměr sahal v sobotu na únor nezvykle vysoko - až k 11 stupňům. Fronty před vstupem se netvořily. „Oproti minulým letům je dnes výrazně méně lidí,“ řekl Blesku u vchodu usměvavý vousáč Pepa (53), který na legendární pouti už třetím rokem kontroluje, zda si všichni řádně zaplatili vstup. Ten o víkendu činí 30 korun pro všechny, kdo měří víc než 120 cm. 

Podle pořadatelů je ale návštěvnost vyšší. „Přesné údaje dosud nemáme, ale je určitě lepší než v loňském roce, kdy mrzlo,“ řekla za organizátory Eva Kočková.

Největší zájem byl v první den o tradiční pouťové atrakce, jako je střelnice nebo autodrom, na němž si společně zařádili děti i dědečkové. Mladí lidé zas rádi zkoušeli své hranice na adrenalinových atrakcích. „Tohle je na pohodu, i kdyz napotřetí se mi už trochu hlava motala,“ přiznala se smíchem Eli, která svého přítele i přes jeho počáteční protesty vzala na obří otočné „rameno“ Booster Maxxx.

I Matúše (25) a Kláru (21) tahle atrakce nadchla. „Zatím nejlepší, na které jsme byli!“ řekli Blesku hned poté, co z ní vystoupili. Podle svých slov za jízdu na atrakcích utratili zhruba tisíc korun, chystali se ale ještě občerstvit. 

Matúš (25) a Klára (21).
Autor: Veronika Foltová

Občerstvení

Zvolit mohli třeba langoš nebo klobásu, které se na pouti dají sehnat od padesátikoruny, v nabídce jsou i párky v rohlíku a samozřejmě sladkosti. Aby návštěvníci nemuseli během radovánek přes celý areál za občerstvením, letos organizátoři rozmístili stánky do každé uličky mezi atrakce. „Kromě tradičních pouťových laskomin tu jsou podruhé i farmářské trhy, takže si pochutnají i vyznavači zdravého mlsání,“ uvedla Kočková. 

„Při otevření to bývá pohoda. Na malé děti je zima, tak je tu méně lidí. Spíš až třetí neděli bývá plno, to čekáte na párek v rohlíku i třeba půl hodiny,“ řekla Blesku jedna ze stánkařek.

 

Video
Video se připravuje ...

Matějská pouť 2020 se otevřela 22. února. Veronika Foltová

Matějskou pouť navštíví každoročně jen za jediný víkend až 20 tisíc lidí. „I proto sem tak rádi jezdíme. Pražská pouť patří do pěti nejlepších v Evropě, svou tradicí je rekordní i ve srovnání s Anglií či Německem,“ řekl Blesku zástupce holandských partněrů Johan Ordelman, který sem i letos přivezl hlavní novinky.  

Nejnovější, přímo z továrny, je dětský autíčkový kolotoč. Starším je určené obří kolo s výškou 50 metrů a uzavřenými kabinkami, či Flying Swinger – 13 metrů vysoký řetízák z Anglie, otáčející se všemi směry na kloubu. Pro odvážné je k vyzkoušení i otáčecí extreme King nebo atrakce s názvem Waltzer s dýdžejem uprostřed. „Z oblíbených zůstává třeba 80 metrů vysoký řetízák, dráha Super Mouse nebo Booster Max, který vymrští člověka rychlostí 125 kilometrů v hodině,“ upřesnila Kočková. „Nejpopulárnější ale pořád zůstává klasický autodrom, dovádět s vozítky chtějí všichni,“ dodala.

Obří kolo s krytými kabinkami najdou návštěvníci v dolní části areálu jako v předchozích letech.
Autor: Martin Přibyl
Pohodlnější vstupy

Návštěvu pouti všem nově usnadňují tři vchody na Výstaviště, kromě hlavní brány jsou kasy a otevřené brány také u vjezdové vrátnice pod hotelem Expo nebo zbrusu nový vstup přímo ze Stromovky.

Historie 

Historii Matějské pouti eviduje Národní knihovna v záznamech od roku 1595. Původní poutě se konaly v místech, kde se dnes říká Na Babě nebo U Matěje. Postupně se posouvaly k současnému Vítěznému náměstí a stanici metra Hradčanská. V areálu Výstaviště, tehdy pojmenovaném Park kultury a oddechu Julia Fučíka, se pouť poprvé konala v roce 1963.

Za kolik si smlsneme

* Točená limonáda 20 korun
* Pivo od 30 korun
* Cukrová vata 40 korun
* Perníkové srdce 40 až 600 korun dle velikosti
* Cukrovinky od 30 korun
* Langoš nebo klobása 50 korun

Kde: Areál Výstaviště Praha
Kdy: 22. 2. až 13. 4. 2020, úterý až pátek 13:00 až 21:00 hodin, víkendy, svátky a prázdniny 10:00 až 22:00 hodin. Den pro handicapované: 23. března.
Za kolik: Úterý až pátek a děti do výšky 120 cm zdarma, sobota a neděle vstup do areálu 30 korun, atrakce 50 až 150 korun.

Fotogalerie
89 fotografií