Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senátor Fischer promluvil o smrti syna Vojty: Sáhli jsme si na dno, ale zvládli to

Autor: sova - 
22. února 2020
17:15

V mládí byl talentovaným a nadějným hudebníkem, dnes je veřejnosti znám jako bývalý prezidentský kandidát, vysoce postavený diplomat a výrazný pražský senátor. Často bývá navíc spojován s osobností Václava Havla, se kterým dlouhá léta spolupracoval. Musel se ale také vyrovnat se smrtí prvorozeného syna Vojty, který trpěl těžkým postižením a v roce 2013 své nemoci nakonec podlehl. O ranách, které mu zasadil osud, promluvil senátor Pavel Fischer v pořadu České televize 13. komnata.

Zlomový byl pro Fischera především rok 1994. To dostal pracovní nabídku, aby nastoupil do Kanceláře prezidenta republiky. Za prezidentství Václava Havla tak působil nejprve jako tiskový specialista, odkud se vypracoval až na post ředitele politického odboru.

Především se jim ale ve stejném roce s manželkou Klárou narodilo první dítě - syn Vojtěch. „Vojta se narodil jako zdravý novorozenec, ale záhy, už v prvních týdnech života bylo patrné, že úplně zdravý není, protože byl takový vláčný,“ popsala ve 13. komnatě lékařka a dětská neuroložka Katalin Štěrbová.

„On třeba postiženej nebude, on se z toho vylíže“

První diagnóza malého Vojty tak zněla hypotonický syndom nejasného původu a ještě ve třech měsících věku měli lékaři naději, že do roka se chlapec uzdraví.

„Když máte postižené dítě a nevíte, že bude postižený, máte pocit, že je to věc, která přejde. Říkáte si, Vojta ale postiženej třeba vůbec nebude, on se z toho vylíže, dostane se z toho,“ promluvil o bolestném zážitku senátor Fischer. „Tam se sebou musí člověk bojovat a to jeho postižení nebo omezení vlastně každý den znovu přijímat,“ dodal.

Hře na kytaru se Pavel Fischer naučil samostatně. Hře na kytaru se Pavel Fischer naučil samostatně. | reprofoto ČT

A dokumentaristům se svěřil také s tím, jaká dilemata museli jako rodiče se svou ženou řešit, než měli další děti. Ačkoli si podle jeho slov „sáhli na dno“, nakonec se přestěhovali v roce 2000 do Paříže - to už měli vedle Vojty další tři potomky: Benedikta, Barboru a Markétu. A Pavel Fischer naplno vstoupil do světa diplomacie.

Návrat do Prahy a hledání vlastní identity

Jako český velvyslanec působil sedm let nejprve ve Francii a poté v Monaku. Zde pro změnu na denní bázi řešil otázku, jak skloubit profesní život ve vysoké politice a rodinné povinnosti. Protože však postižený Vojta potřeboval neustálou péči lékařů, rozhodli se manželé Fischerovi vrátit natrvalo do Prahy.

Z rodinného alba Pavla Fischera Z rodinného alba Pavla Fischera | reprofoto ČT

„Tam se ještě prohloubil ten můj pocit, že vlastně nepatřím do žádného národa, do žádné kultury. Strašně dlouho jsem se potom hledala,“ přiznala manželka Fischera Klára. Zdravotní stav jejich syna se začal prudce zhoršovat.

„Když Vojta zemřel, tak já si vzpomínám, že jsme se s Klárou objali a já jsem říkal, že jsme to zvládli. Ten pocit mám dodneška,“ dodal pohnutě senátor.

V prezidentské volbě v roce 2018 skončil Fischer těsně před branami finálového kola. Skončil třetí za Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem se ziskem 10,23 procenta, když nasbíral 526 694 hlasů. Ve stejném roce se probojoval do Senátu.

Video  Pavel Fischer o Andreji Babišovi a jeho střetu zájmů  - Nikola Forejtová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa