Pozemek určený původně pro stavbu věznice převzala krajská policie od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Stavět se má v letech 2022 až 2025. Do nového sídla, jehož součástí bude i ubytovna, se má přestěhovat asi 850 policistů včetně zásahové jednotky. Areál za 1,9 miliardy korun patří mezi investiční priority vlády.

Nyní policisté z regionu kolem Prahy využívají ubytovny ministerstva vnitra v hlavním městě. „Nová ubytovna nám výrazně pomůže zejména pro tenhle region. Je otázkou, jestli ji bude spravovat bytová správa vnitra nebo ji budeme spravovat my, ale to už je věc technická,“ uvedl ředitel středočeské policie Václav Kučera. Předpokládá, že by v Říčanech mohli bydlet i policisté, kteří mají složitější dojíždění do práce třeba přes celý kraj. „Jde o to, aby si policista odpočinul a byl do služby připravený,“ řekl Kučera.

Ve Středočeském kraji chybí asi 400 policistů. Nejhorší situace je zřejmě na Mladoboleslavsku a v regionu Praha-venkov jih, který zahrnuje část okresů Praha-východ a Praha-západ. Právě do této části regionu dnes Kučera zamířil spolu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). V Horních Jirčanech se setkali s policisty z Kamenice a Kutné Hory, součástí nedaleké jesenické hlídky byl i policista ze severu Moravy. Novinářům řekl, že je na novém působišti už měsíc a přijel na základě rozkazu.

„Máme posily v rámci vlastního kraje z jiných územních odborů a také z Moravskoslezského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Tady přímo v této lokalitě slouží deset policistů z Moravskoslezského kraje,“ uvedl Kučera. Většina z nich je podle něj po základní přípravě a je to pro ně první služba. „Nastoupí u nás, jsou tady tři měsíce a pak teprve odcházejí na své kmenové útvary,“ dodal ředitel.

Kromě posil z jiných regionů v okolí Prahy vypomáhají policisté z jiných částí středních Čech, například z Kutnohorska, Příbramska nebo Nymburska. „Když nám někde policisté chybějí, tak je přesouváme. U ozbrojených sborů to tak je. Když vám člověk odejde, tak to trvá rok, než seženete jiného. Takže se musíme pořád přesouvat,“ uzavřel Kučera.