Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masérky i kadeřnice s EET? „Bizarní a zbytečné,“ vrací úder Babišovi expert z ODS

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. února 2020
05:25

Elektronická evidence tržeb (EET) jde do finále. 1. května 2020 bude spuštěna její 3. a 4. vlna, která zasáhne na 800 nejrůznějších profesí. A s nimi 300 tisíc živnostníků: od masérek a kadeřnic po pokrývače či právníky. Za bizarní to považuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Ten reaguje na slova Andreje Babiše (ANO) z pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk Zprávách. Babiš finále EET hájil se slovy o spravedlivém podnikatelském prostředí. A s rýpnutím právě do ODS.

3. a 4. vlna EET zasáhne svobodná povolání, jako jsou lékaři, veterináři, právníci, či účetní, ale třeba i cestovní kanceláře, autoservisy a pneuservisy, dopravce, výrobce potravin či nápojů, pořadatele sportovních a kulturních akcí a mnohé další.

V souhrnu půjde o téměř 800 profesí - evidovat tržby budou muset mimo jiné malíři pokojů, instalatéři, elektrikáři, pokrývači a další nejrůznější řemeslníci, ale třeba také kadeřnice, masérky či stánkaři.

„My jsme to chtěli dokončit, ten projekt. EET přineslo 33 miliard do rozpočtu a pět milionů zaměstnanců platí daně. Cíl byl narovnat podnikatelské prostředí, aby všichni platili,“ vysvětloval v letošním prvním dílu pořadu Ptám se, pane premiére Andrej Babiš (ANO).

Video  Ptám se, pane premiére - Pivo a DPH, EET, min. dopravy 
Video se připravuje ...

Řemeslníci i masérky se zlobí: Absurdita, buzerace

Právě řemeslníci však dvakrát nadšení nejsou. „Nakládají na nás další a další byrokratické manýry. Tady vůbec nejde o narovnání daní, ale o další buzeraci ze strany úřadů. Podnikatelské prostředí se tím nezlepší. Pouze se navýší papírování a o to méně času tak budeme my řemeslníci trávit samotnou prací. Takže mne EET bude okrádat o čas,“ postěžoval si Právu kameník ze Zlínska.

A pardubická masérka Lucie dodala: „Jsme v jedné místnosti čtyři: kadeřnice, kosmetička, pedikérka a já. Každá si budeme muset pořídit svůj terminál. Majitel domu odmítá instalovat wi-fi na své náklady. Když to všechno sečtu, bude to všechno nejen drahé, ale i absurdní.

3. a 4. vlna EET zasáhne i masérky 3. a 4. vlna EET zasáhne i masérky | Archiv Blesku

Babiš: Chceme EET dokončit

Podle Babiše by ale bylo nespravedlivé s EET zůstat na půli cesty a nedokončit plošné zavádění. Premiér upozornil i na výjimky, které mnozí budou mít. „Taky jsme tam vyšli vstříc z hlediska těch, kteří nemusí mít EET,“ podotkl s tím, že se jeho vláda snaží živnostníky podporovat a určitě nejde o další klacky pod jejich nohy.

Komplikování života drobných podnikatelů Babiš odmítl. „Chtěli jsme to zkrátka celé dokončit, protože si myslíme, že je to spravedlivé,“ zopakoval premiér a právě spravedlivost používal dokola jako mantru.

„Chceme mít spravedlivé podnikatelské prostředí, my jsme nechtěli navyšovat daně, my jsme chtěli daně snižovat. Zaměstnanci platí daně, nikdo se neptá, takže my jsme snížili ty daně a já si myslím, že je to spravedlivé. A taky pro ty živnostníky se snažíme teď zjednodušit život, byrokracii, povinnosti,“ uvedl Babiš.

Premiér si přitom rýpl i do opozičních kritiků: „ODS tady vládla hned po revoluci, tak mohla pro ně něco udělat. Já si myslím, že toho moc neudělali,“ uvedl.

Skopeček: Bizarní situace

Na kritiku premiéra reagoval ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček. „Je to hloupost. Nevím, kde pan premiér v 90. letech byl, zda byl ještě v Maroku? Pokud byl tady, tak viděl, že ODS přinesla do ČR po roce 1989 svobodné podnikání. Byla to ODS, která změnila socialistickou zemi v tržní ekonomiku, kde bylo možné znovu začít podnikat, a to jde jednoznačně na vrub ODS,“ rozohnil se.

„A pokud si to pan premiér nepamatuje, je třeba mu to připomenout. I v dalších vládách jsme se snažili podnikatelům život zjednodušovat. Výdajové paušály atd. jsou věci, které jsme vždy prosazovali a tlačili,“ ohradil se Skopeček. 

Babišovi přitom expert ODS úder vrátil. „Pan premiér se tím snaží zakrýt to, že on je fanda pouze velkých korporací, jako je jeho Agrofert, a že ho malí živnostníci, malí podnikatelé vůbec nezajímají, proto také za jeho vlády vzrostla neuvěřitelným způsobem jejich administrativní zátěž. A bude dál růst,“ varoval poslanec ODS.

Jan Skopeček (ODS) se snoubenkou Lucií Jan Skopeček (ODS) se snoubenkou Lucií | Alexandr Malachovský / Blesk

Jako zbytečnou administrativní zátěž označuje Skopeček právě 3. a 4. vlnu EET - podle něj stát trestá aktivní lidi, kteří podnikají, starají se o svůj život, vydělávají si na něj a od státu toho příliš nechtějí.

„Na rozdíl od 1. a 2. vlny jsou v té 3. a 4. vlně profese, u kterých stát nebude schopen kontrolovat, jestli podnikatelé pravidla EET dodržují, či nikoli. Kvůli charakteru jejich podnikání to není možné kontrolovat, a proto tam, kde nelze ze strany státu kontrolovat, je zvláštní uvalovat jakoukoli povinnosti či regulaci,“ podotkl Skopeček.

Expert ODS: „Zbytečnost kvůli pár nepoctivcům“

Poslanec ODS má za to, že uvalovat tuto regulaci plošně kvůli pár nepoctivcům je zbytečné, finanční úřady měly i před startem EET nástroje, jak hledat nepoctivé hříšníky, připomněl. Ani velké množství živnostníků, které finále EET zasáhne, nechápe. „Je to samozřejmě nesmysl, můžeme hledat jednu profesi za druhou a ukazovat si tu bizarnost,“ zkritizoval chystaný krok Skopeček.

Řešení by expert ODS viděl jinde. „Pro tyto skutečně drobné podnikatele i pro stát by byla situace win – win, kdyby kadeřnice mohly mít paušální daň. Kdyby si každý takto drobný podnikatel koupil něco jako ,dálniční známku′, nalepil ji na svou provozovnu a měl by na rok pokoj. Stát by dostal drobnou daň a nemusel vynakládat peníze na zbytečné kontroly malých podnikatelů, od kterých asi skutečně nechceme, aby financovali dominantně státní rozpočet,“ dodal Skopeček pro Blesk Zprávy.

Schillerová kvůli pivu a EET mávala Bleskem

Poslední fázi EET představovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) 6. února. Mávala přitom vydáním Blesku a upozorňovala, že od 1. května 2020 dojde i na snížení DPH na čepované pivo z 21 procent na 10 procent.

„1. května 2020 se spustí konečná fáze EET pro 3. a 4. vlnu, týká se především svobodných povolání, živnostníků, zemědělství, výrobní činnosti, ale různých třeba i oborů, jako jsou lékaři, umělci atd.,“ uvedla vicepremiérka.

„To znamená všech, kteří zbývají v segmentu podnikání, odhadujeme to asi na 300 tisíc živnostníků. A kteří přijímají platby v hotovosti, protože EET skutečně cílí na platby v hotovosti, to znamená platby, které přijímá ten určitý podnikatel na základě hotovosti. Netýká se ani platebních karet, netýká se ani bezhotovostního styku,“ upozornila Schillerová.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) dál hájí zavedení EET Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) dál hájí zavedení EET | Facebook A. Schillerové

Sleva na dani i speciální režim EET

Ti nejmenší podnikatelé si mohou uplatnit jednorázovou slevu na dani ve výši pěti tisíc korun, podotkla Schillerová. Podnikající fyzické osoby s příjmy do jednoho milionu, s maximálně dvěma zaměstnanci a ročním objemem hotovostních plateb do 600 tisíc korun mohou žádat o povolení k papírovému režimu. „Je to jednoduchá žádost, jednoduché rozhodnutí. Pak evidují ve speciálním režimu,“ uvedla.

Ohledně podrobností a dalších informací k EET pak odkazovala na portál e-trzby.cz. „Funguje infolinka s číslem 225 092 392, každý den, od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin. Zdůrazňuji, že ji provozují pouze zaměstnanci Finanční správy, nikoho jsme si na to nenajali, jsou to prostě profesionálové, úředníci, kteří tuto problematiku znají,“ dodala k EET Schillerová.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s Bleskem v ruce během tiskovky, kdy reagovala na snížení DPH na točené pivo, ale řešila i 3. a 4. vlnu EET Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s Bleskem v ruce během tiskovky, kdy reagovala na snížení DPH na točené pivo, ale řešila i 3. a 4. vlnu EET | Instagram A. Schillerové

Ifigenie ( 28. února 2020 10:10 )

Demobloku se fakt ničím nezavděčíš!!! Když slzeli dojetím nad tím, jak zaniknou malé venkovské hospůdky, kam už nikdo nebude na pivo chodit, posedět, popovídat se sousedy, tak když v těch hospůdkách pivo bude levnější snížením na 10% DPH, aby tam byl důvod chodit a popovídat si, tak zase to je špatně? Tak jak? Jen svými řečmi rozvracejí tuto zem, o výsledek vůbec nejde. U tohto EET jde hlavně o ně samé, o hlášení EET u právníků, advokátů, lékařů, účetních a to jim vadí, protože každý z těchto politiků má ještě svůj vedlejší džob, svou právní kancelář nebo ordinaci nebo poradenskou firmu. O nějaké řemeslníky jim nikdy nešlo, protože melouchář bude svým známých totiž ty melouchy dělat klidně dál... ale za právní porady už BUDETE MUSET odvádět daň, pánové! To se to kradlo, to se to neodvádělo, to byl život! Přišla kosa na kámen!

lukim ( 25. února 2020 08:48 )

lukim ( 25. února 2020 08:47 )

lukim ( 25. února 2020 08:46 )

Prej EXPERT - to je humor od novináře?

marmat ( 24. února 2020 20:57 )

Je minimálně "zvláštní" bojkotovat výběr daní !!!
To, že TO bojkotuje nějakej Lojza instalatér je asi pochopitelné,
když EET bojkotuje FIALA a spol. je to prakticky
NEOBHAJITELNÉ !!! VZBUZUJE TO VELKOU NEDŮVĚRU V JEJICH VLASTNÍ AKTIVITY !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa