Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalý Trumpův poradce jde do vězení na 40 měsíců. Křivě vypovídal a mařil vyšetřování

Aktualizováno -
20. února 2020
20:10
Autor: ČTK - 
20. února 2020
19:15

Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa byl ve čtvrtek odsouzen ke 40 měsícům vězení. Roger Stone byl loni shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování. Prokuratura původně požadovala trest v rozmezí sedmi až devíti let.

Trump navržený trest kritizoval jako příliš přísný a ministr spravedlnosti William Barr doporučil nižší trest.

Nový prokurátor John Crabb dnes podle stanice CNN upozornil, že Stone by za vyhrožování svědkovi měl být potrestán přísně. Soudkyně Amy Bermanová Jacksonová k tomu sdělila, že vyhrožování zasluhuje vyšší než navrhovaný trest. 

Soudkyně pronesla dlouhou řeč o Stoneových činech, za něž by podle ní měl být odsouzen do vězení. Na počátku řekla, že se nenechá požadavkem na nižší sazbu ovlivnit. Nakonec ale prohlásila, že není nutné poslat bývalého Trumpova poradce do vězení na sedm až devět let. Stoneovi obhájci požadovali podmínečný trest s poukazem na Stoneův věk (67 let), zdravotní stav a čistý trestní rejstřík.

Původní prokurátoři v případu 10. února navrhli sedm až devět let a Trump následujícího dne v tweetu napsal, že je to nespravedlivé. Několik hodin potom Barr navrhl snížit rozpětí navrženého trestu. Všichni čtyři prokurátoři pak z případu odstoupili. Více než 1 000 bývalých představitelů ministerstva spravedlnosti 16. února vyzvalo Barra k rezignaci kvůli jeho postupu v kauze.

Podle čtvrtečního rozsudku dostal Stone 18 měsíců za ovlivňování svědka, 12 měsíců za lhaní a 40 měsíců za maření vyšetřování. Tresty si bude odpykávat souběžně. K verdiktu patří ještě pokuta 20 000 dolarů (465 000 korun). K soudu dnes přišel v tradičních černých brýlích a černém klobouku, obklopen rodinou a přáteli. Sdělil, že nechce nic říci. Když vyšel ze soudní síně, volali lidé venku „Zavřete ho za mříže“ i „Omilostněte Rogera Stonea“. Jeho obhájci řekli, že se nebudou vyjadřovat.

Soudkyně odložila nástup k výkonu trestu, protože Stoneův tým zahájil kroky k novému procesu, v němž má být jedna z porotkyň v tom nynějším obviněna ze zaujatosti. Stoneovi obhájci původně žádali Bermanovou Jacksonovou, aby kvůli tomu odložila dnešní vynesení rozsudku, což soudkyně odmítla. Podle Stoneových právníků byla jedna členka poroty zaujatá proti Trumpovi, což podle nich vyplývá z jejího vyjádření na facebooku před zahájením procesu.

Ministr spravedlnosti doporučil trest snížit

Jacksonová se řídila doporučením ministerstva spravedlnosti, které 11. února odstoupilo od původního požadavku na až devítiletý trest a doporučilo potrestání v rozmezí tří až čtyř let.

Ty body obžaloby, ve kterých byla Stoneova vina uznána, vzešly z práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňoval vliv Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Vyšetřovatelé zjistili, že Stone lhal o snaze Trumpovy volební kampaně získat e-maily, které byly ukradeny ze serverů Demokratické strany s cílem poškodit protikandidátku Hillary ClintonovouStone také předem věděl o zveřejnění těchto e-mailů na portálu WikiLeaks.

Trump v písemném prohlášení pro Muellerovo vyšetřování uvedl, že si nevzpomíná na žádný rozhovor se Stonem, který by se WikiLeaks týkal. Stone rovněž vyhrožoval moderátorovi Randymu Credicoovi, aby ho přinutil podpořit lživou výpověď o ukradené poště, kterou v Kongresu učinil.

Video  Boj mezi Trumpem a demokraty: Prezident nepodal ruku Pelosiové, ta roztrhala jeho řeč.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi