1. Kam jedete?

Pro dovolené po Evropě obecně stačí nižší pojistné limity. Pokud se ovšem chystáte dál, potřebujete vyšší limity, a to hlavně u pojištění léčebných výloh.

2. Co tam budete dělat?

Pokud vás baví běžná turistika (poznávání památek, kultury apod.), neřešíte riziková připojištění. Pokud ovšem vyrážíte do zahraničí zažít vzrůšo při sportu či adrenalinových zážitcích, je nezbytné, abyste si tyto aktivity připojistili. Seznam příplatkových aktivit vám každá dobrá pojišťovna řekne nebo ho najdete na její webové stránce.

3. Pojištění odpovědnosti

Takové zimní sporty jsou rizikem samy o sobě: a nejen pro vás. Pokud na alpské sjezdovce někoho srazíte a zraníte, máte zaděláno na problémy. Plnotučné právní výlohy v zahraničí prostě platit nechcete. Jede-li na lyže, mělo by toto pojištění být samozřejmostí!

4. Mějte u sebe kartičku cestovního pojištění

Nikdy nevíte, jestli se na vaší dovolené něco nesemele. Proto u sebe noste kartičku cestovního pojištění (třeba v peněžence). Kartičku dostanete buď v papírové podobě, nebo jako elektronický dokument, který vám přijde přílohou do e-mailu. Elektronickou kartičku si pak můžete vytisknout či si ji uložit do smartphonu.

5. Volejte nonstop asistenční službu

Na kartičce cestovního pojištění najdete důležité kontakty i rady, co všechno budete při komunikaci s asistenční službou potřebovat. Linka dobré pojišťovny je k dispozici non-stop a specialisté by na ní měli umět tlumočit do několika jazyků. Jejich pomoc by se vám mohla hodit i v případě, kdybyste potřebovali najít zdravotnické zařízení: chytne vás na dovolené slepák nebo zub? Je fajn vědět, kde je garantovaná kvalita služeb.

6. Nepouštějte se do něčeho, co jste si nepojistili!

Nikdy nepřistupujte k pojištění stylem: čím víc si toho pojistím, tím lepší to bude. Vždy se zajímejte o to, co přesně je pojištěné, ale i to, jaké situace pojištěné nejsou. Obojí je stejně důležité,“ říká Eva Kratochvílová z Generali České pojišťovny. Přehnaně řečeno je rozdíl, jestli se vydáte do Nepálu, abyste se pokochali při pohledu na architekturou či si vyšlápli na Mount Everest.

7. Jedete na dovolenou autem?

České povinné ručení platí i v zahraničí. Seznam států najdete na vaší zelené kartě. Pokud s autem pojedete skrze zemi, která na zelené kartě chybí, nebo je přeškrtnutá, je potřeba si zaplatit tzv. hraniční pojištění. Havarijní pojištění oproti tomu může, ale nemusí platit v zahraničí. Pokud už havarijní pojištění máte, zjistěte si, kde všude platí a jaký je rozsah pojistného plnění. Pokud v Česku havarijko nemáte, ale v zahraničí byste ho raději měli, existují i krátkodobé havarijní pojištění a pojištění asistenčních služeb v zahraničí.