Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Česku družice umíme, říká český astrofyzik. Podílí se na významné vesmírné misi

Video se připravuje ...
Autor: Martin Valeš - 
20. února 2020
10:47

Vlastní družice Magion, poloprofesionální satelity CubeSat i velké evropské projekty… čeští konstruktéři a vědci se mohou blýsknout řadou úspěchů. Aktuálně také sondou Solar Orbiter, jež minulý týden odstartovala ke Slunci. „Česká účast je masivní, podílíme se na čtyřech z deseti přístrojů,“ řekl v Epicentru astrofyzik Jan Souček z ústavu fyziky atmosféry Akademie věd.

Ke Slunci je to skoro závod. Americká sonda Parker Solar Probe odstartovala před rokem a půl, evropský Solar Orbiter až předminulé pondělí. „Je pravda, že američtí vědci už stihli první v podstatě snadné objevy, navíc se dostanou ke Slunci blíže,” přiznává dr. Souček. „Ale Solar Orbiter má více přístrojů, a lepší. Bude Slunce pozorovat i z dálky, ne pouze měřit své bezprostřední okolí. A také nakoukne i na sluneční póly, což ze Země a většiny družic nejde,” řekl odborník.

Hlavním cílem sondy Solar Orbiter je pozorovat sluneční vítr, erupce a výrony koronální hmoty, aby šlo lépe předpovídat tzv. vesmírné počasí. Když dnes vědci zaznamenají sluneční erupci, zvládají varovat den, maximálně dva dopředu, než k Zemi doputuje potenciálně nebezpečný oblak silně nabitého plazmatu. 

„Může poškodit telekomunikační družice či kosmonauty dál od ochrany magnetického pole Země, třeba při cestě na Měsíc či Mars. A když je ten jev hodně silný, může způsobit významné problémy v satelitní navigaci, v telekomunikacích… a v dlouhých drátech elektrického vedení se může indukovat proud schopný zapálit trafostanici, pár takových případů už bylo. Extrémní jev by mohl způsobit rozsáhlý blackout, ale asi ne celosvětovou katastrofu,” soudí Souček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa