Tragédie se odehrála loni na pokoji II. interní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni. „Sanitářka nutila pacientku jíst. Vkládala jí do úst chleba s máslem a salámem i přesto, že jí žena odstrkovala ruku a říkala, že jíst nechce. I přesto jí stravu pořád dávala do úst. Pak odešla, a to i přesto, že měla pacientka plnou pusu a začala se dávit,“ řekl státní zástupce Štefan Oravec.

Sanitářka se do pokoje vrátila, až když ji přivolala jiná pacientka, která zmáčkla tísňové tlačítko pomoci. I přes poskytnutí první pomoci, stařenka nakonec zemřela. „Příčinou smrti bylo udušení, když došlo k úplnému uzavření dýchacích cest jídlem,“ dodal Oravec.

„Asi pětkrát jsem jí dala chleba s máslem a salámem do úst. Nejméně třikrát mi paní odstrčila ruku, že nechce, a dvakrát mi řekla, že nechce jíst. Vždy jsem se přesvědčila, že polkla. Akorát při tom posledním soustu, kdy jsem jí dávala jídlo do úst, měla v puse ještě kousek z předešlého jídla,“ řekla Jana T.

Pak z pokoje odešla. „Předpokládala jsem, že to paní sama zvládne. Pak se ozval tísňový signál. Když jsem se vrátila, pacientka seděla a měla spadlou hlavu. Já a sestra jsme ji začaly oživovat, pak přišli dva lékaři. Je mi to líto, co se stalo,“ dodala Jana T. Vedení nemocnice ji pak přeřadilo k sterilizaci nástrojů. V nemocnici skončila, když přišla do práce opilá. Za usmrcení z nedbalosti hrozí Janě T. až šest let vězení.