Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš u penzí hodil Kalouskovi rukavici. Zmínil 13. důchody a opět šil do Maláčové

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček - 
19. února 2020
15:40

Překvapivé gesto udělal ve vysílání Blesk Zpráv v pořadu Ptám se, pane premiére Andrej Babiš (ANO). Svému rivalovi Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) nabídl totiž spolupráci v oblasti důchodů. Šéf vlády naopak kritizoval za práci na důchodové reformě ministryni práce a sociálních věcí a místopředsedkyni ČSSD Janu Maláčovou.

O důchodech se toho v poslední době namluvilo víc než dost. Jasněji v reformě penzí ale není ani po návštěvě premiéra Babiše ve vysílání Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére. Babiš totiž kritizoval ministryni práce Janu Maláčovou, ale žádný konkrétní výhled do budoucna nepřinesl. Ve vládě teď kvůli důchodům komunikují prostřednictvím dopisů.

„Napsal jsem paní ministryni dopis. Není možné, aby oni říkali, že to bude stát 10 miliard a paní ministryně Schillerová 300 miliard,“ reagoval Babiš na různé výklady nákladů na případné změny v důchodovém systému, které předkládají ministryně Maláčová a Schillerová.

„Ta nejspravedlivější varianta bude stát náš stát v prvním roce po schválení reformy deset miliard navíc,“ stojí si za svým návrhem ministryně práce, která má připravené důchodové změny hned ve třech variantách.

V té nejpreferovanější počítá s takzvaným nultým pilířem, ze kterého by lidé po odpracování a placení pojistného v délce 35 let dostávali základní část důchodu ve výší 10 a půl tisíce korun.

Babiš: Slibovat minimální důchod? Musíme říct, kde peníze vzít

„Slibovat minimální důchod 10,5 tisíc korun i víc, proč ne, ale musíme si říct, kde ty peníze vzít,“ nešetří Babiš ministryni, která si podle něj dělá z resortu práce a sociálních věcí marketingovou agenturu či Lidový dům – tedy hlavní sídlo ČSSD. „Mám takový pocit, že tam vzniká volební program ČSSD,“ rýpl si do Maláčové Babiš.

Video  Ptám se, pane premiére: celý záznam  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Premiér podle svých slov není ani úplně spokojený s fungováním komise pro spravedlivé důchody, v jejímž čele stojí Danuše Nerudová. Podle Babiše mluví o závěrech komise jinak než ministryně Maláčová.

Vláda podle Babiše bude chtít dodržet své programové prohlášení, ve kterém slibuje, že v roce 2021, tedy v roce voleb do Poslanecké sněmovny, bude průměrný důchod 15 tisíc korun.

Video  Maláčová pro Blesk Zprávy: Slovo reforma nemá ráda. Důchody mají být placené z pilířů  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

13. důchody v Česku nebudou

Třinácté důchody, podobně jako se pokouší pár dní před volbami prosadit slovenská vláda, prý ale v Česku nebudou. „Chceme navyšovat důchody, jakou formou to bude, je otázka. 13. důchody v programovém prohlášení ale nemáme,“ vyloučil tuto možnost premiér.

O důchodech se v rámci koalice přou ANO a ČSSD už několik měsíců. Diskusi už dokonce na koaliční radě celkem dvakrát přerušili. Babiš i Maláčová se ale shodují, že shoda už je téměř jistá u předčasných důchodů u těžkých profesí, i v tom, jak dorovnat rozdíly mezi důchody mužů a žen, které vychovaly děti.

„Rozdílů jsme si vědomi a analyzujeme, jak je dorovnat a vylepšit, na to jsem požádal experty, aby přišli s nějakým návrhem,“ řekl Babiš ve studiu Blesku. Do důchodů by se tak matkám mohly započítávat léta, během kterých se staraly o děti či osoby blízké.  

Na důchodech je Babiš ochotný spolupracovat i s Kalouskem

V důchodové komisi, kterou si postavila ministryně Maláčová, jsou zastoupené všechny parlamentní strany a další odborníci. Své experty dal dohromady ale také premiér Babiš. Všichni se shodují na tom, že se s důchodovým systémem musí něco začít dělat, jinak na důchody brzy nebude. Což vládě vzkázal na sociální síti také někdejší ministr financí, dnes šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Aby člověk ve stáří neživořil, musí být zajištěna finanční stabilita systému. Penzijní reforma se de facto netýká dnešních důchodců. Ti už nemají šanci tomu přizpůsobit svůj život. Penzijní reforma se týká ekonomicky aktivní generace,“ zmínil Kalousek.

„Vláda dnes těží z toho, že nejsilnější ročníky jsou tzv. Husákovy děti. Jsou dnes v nejlepším, nejproduktivnějším věku. Také nejvíce odvádějí. Ale až tyhle silné ročníky půjdou do důchodu, tak se to přehoupne do opačného extrému a skutečně každý, kdo v tu chvíli bude v důchodu, bude mimořádně ohrožen,“ kritizoval kabinet šéf poslanců TOP 09.

Video  Maláčová si nespoří na důchod. Proč? A kdy bude důchodová reforma?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Pro Babiše bylo jméno Kalousek něco jako červený hadr pro býka. „Mě tohle baví, když člověk, který je celý život v politice, symbol korupce, tady dává nějaké rady. Proč to neudělal, když byl devět let nebo kolik ministrem financí,“ pustil se do svého politického oponenta Babiš.

Hned poté ale premiér reagoval mnohem smířlivěji s tím, že jeho vláda si dala za cíl především navyšovat důchody.

„Teď je ideální situace na to, aby i zaměstnavatelé, kteří mají problém najít kvalitní lidi a zaplatit je, mohli dělat důchodové připojištění - ale pro všechny. Nejen pro bohatší, jako byl druhý (důchodový) pilíř. Měla by to být nějaká kombinace stát – firmy – lidi,“ vidí Babiš možnost, jak zaručit důchody i generaci Husákových dětí. Obává se ale, že komise zřízená Janou Maláčovou, stejně jako ty předešlé, opět žádný posun nepřinese.

Ochotný je jednat Babiš podle svých slov ale i s Kalouskem. „Pokud má pan Kalousek nějaký návrh, tak ať ho přinese a můžeme se o něm bavit,“ uzavřel premiér téma důchodů.

Video  Ptám se, pane premiére: celý záznam  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

MiraF ( 5. října 2020 17:32 )

12 duchodu je zbytečné stačilo by 11 důchodu za rok a jeden měsíc.. hibernovat

marmat ( 20. února 2020 19:17 )

zdenekk43:
Rouháte se a doufáte,že perlíte §§§???!!! TO JO.
Hra na ostrovtipného diskutéra NENÍ Vaše parketa....
70 % voličů se rozmělnilo v dalších 8 = OSMI stranách ...
" 8 trpaslíků" má náměstí i Letnou !§§§

marmat ( 20. února 2020 19:09 )

zdenekksevratil:
Rouháte se a doufáte,že perlíte §§§???!!! TO JO.
Hra na ostrovtipného diskutéra NENÍ Vaše parketa....
70 % voličů se rozmělnilo v dalších 8 = OSMI stranách ...
" 8 trpaslíků" má SMŮLU, náměstí i Letnou !§§§

iezidedek ( 20. února 2020 06:44 )

Miluji pana Babiše a chtěl bych s ním mít dvě děti a jednu surikatu.💖

fandasever ( 19. února 2020 19:51 )

Protože Kalous je ožrala, zloděj a podvodník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa