Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předsedou Senátu se stal Vystrčil. Převezme otěže po zesnulém Kuberovi

Aktualizováno -
19. února 2020
12:15
Autor: ČTK, Jakub Kopřiva, Mii - 
19. února 2020
08:05

Senát si ve středu vybral nového předsedu. Stal se jím předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Senátoři o tom rozhodli v tajných volbách, dali mu 52 hlasů. Jeho protikandidát, nestraník Jiří Růžička, získal 21 hlasů. Vystrčil nastoupí na místo po Jaroslavu Kuberovi (†72, ODS), který před měsícem náhle zemřel.

Vystrčil byl pokládán za favorita, kterému podporu vyjádřili zástupci KDU-ČSL a ANO. Spolu s ODS sdružují tyto senátorské frakce dohromady polovinu všech členů horní komory.

Místo v čele Senátu připadlo ODS po předloňských senátních volbách, po nichž kluby občanských demokratů a Starostů měly po 18 členech. Od obsazení křesla předsedy horní komory se pak odvíjelo i další povolební uspořádání Senátu.

Před volbou vystoupili oba dva kandidáti s projevem. Řešili mimo jiné cestu na Tchaj-wan, kterou měl naplánovanou Kubera, za což si vysloužil kritiku čínské ambasády. Růžička řekl, že by cestu vykonal. „Považuji to za důležité jak z hlediska ekonomického, tak i z hlediska dalších kontaktů. Máme tam zájmy v rovině vědecké a výzkumné. To vše bylo připravováno a osobně to považuji za důležitý signál, že svoboda a demokracie... Já bych tam nepochybně jel,“ uvedl místopředseda horní komory.

To Vystrčil na dotaz senátora Pavla Fischera, jestli by na Tchaj-wan jel, řekl, že se bude vždy chovat tak, aby to bylo v nejlepším zájmu České republiky.

„Jsem jeden z jednaosmdesáti“

Vystrčil získal v tajné volbě 52 hlasů, Růžička 21 hlasů. Volby se zúčastnilo 76 senátorů, tři z nich nedali hlas žádnému kandidátovi. Zbývající čtyři členové horní komory v současném složení se z jednání omluvili.

„Je to pro mne situace, do které jsem si myslel, že se nikdy nedostanu. Ale člověk je tady od toho, aby ty věci, které přicházejí, přijímal a snažil se obstát,“ uvedl po zvolení Vystrčil. „Jsem jeden z jednaosmdesáti, a kdybych na to náhodou zapomněl, tak mi to prosím připomeňte,“ řekl senátorům. Růžička Vystrčilovi poté pogratuloval. Vystrčil podle něj nepochybně bude důstojným a zodpovědným reprezentantem Senátu.

Vystrčil na následné tiskové konferenci zopakoval, že se případné cestě na Tchaj-wan nebrání. Chce se ale nejdříve poradit s odborníky. Horní komora by podle něj měla být ústavní pojistkou, hlídačem exekutivy a kotvou, která zajistí pevné postavení Česka.

Vystrčil má zkušenosti ze školství

Devětapadesátiletý Vystrčil je senátorem za Jihlavsko od roku 2010. Bývalý starosta Telče byl před nástupem do horní komory hejtmanem Kraje Vysočina. Místopředsedou ODS je od roku 2014, o dva roky později stanul v čele senátorů ODS. V horní komoře působil ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Rodák z Dačic vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.

Na podzim se třetina Senátu obmění

Kuberův nástupce v čele Senátu bude vést horní komoru do podzimních senátních voleb, v nichž se třetina členů horní komory obmění. Na základě upraveného povolebního rozložení sil v Senátu si pak jeho členové před koncem roku vyberou nové vedení.

Doplňovací volby na Kuberovo senátní křeslo na Teplicku se budou konat 26. a 27. března. O post se uchází celkem 11 kandidátů.

Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sukin-sa-vracia ( 19. února 2020 16:21 )

Super může se vesele krást dál.....

jaro20 ( 19. února 2020 14:33 )

No, dědka nad hrobem nevidím, senát zvolil dobře.

verka1 ( 19. února 2020 13:31 )

Co na to Babis?
Stát má asi dost peněz.

milan1959 ( 19. února 2020 11:55 )

Chtěl bych vidět tebe ty "chlape" otrusniku

otrusnik ( 19. února 2020 11:52 )

Třasořitka nahradí třasořiťku. Chlapi došli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa