Jiřina ji dostala v létě 2009 od malenické hospodyně Jany Svítivé (64). „Amálka před časem zemřela. Byla už hodně nemocná,“ prozradila deníku Aha! jedna ze sousedek. Fenka dožila na přání zesnulé herečky u tchyně Jany Svítivé Boženy v bílém domě nedaleko vily Podskalských, tedy v prostředí, které dobře znala.

Květiny na hrobě

Herečka by se v pondělí dožila 89 let. Její životní druh a režisér Zdeněk Podskalský (†70), vedle něhož odpočívá na malenickém hřbitově, by měl narozeniny včera. Zemřel v roce 1993. I když už v jihočeské obci žije málo pamětníků slavného páru, nechyběly na společném hrobě květiny a je vidět, že se o pietní místo někdo stará.

Chybí dohoda

Zato vila Marie, jejíž polovinu odkázala Jirásková v závěti hospodyni Svítivé, pustne čím dál víc. Druhou půlku zdědil už po smrti Podskalského jeho syn Zdeněk (62). Ani po sedmi letech po smrti herečky se ale oba majitelé nedohodli, co bude s domem dál. Samotná půlka je neprodejná. Přesvědčila se o tom Svítivá, když ji prostřednictvím realitní kanceláře nabízela za 2 300 000 korun. Podle dobře informovaného zdroje požaduje Svítivá na Podskalském za své dědictví podobnou sumu.

Na pospas osudu

Dům zarůstá keři a stromy, omítka je vlhká, opadává a bortí se i plot. „Brzy z toho bude dům hrůzy a myší doupě,“ míní jeden ze starousedlíků. „Jana sem občas přijde vyvětrat, jinak žádná údržba. Ani o střechu se nikdo nestará,“ dodává člověk z Malenic. Herečka vilu pohřbila, když ji navzdory slibům svému partnerovi odkázala v roce 2013 hospodyně, a ne Zdeňkovi.

Milovnice buldočků

Herečka vždy chovala francouzské buldočky, někteří jsou pohřbeni právě na malenické zahradě. Před Amálkou to byla Emička, dožila se 11 let.

Fotogalerie
36 fotografií