Alois Švehlík ve filmu Na střeše ztvárnil nerudného profesora Rypara, který se sblíží s vietnamským hochem Songem, jehož si zahrál Lukas Duy Anh Tran. I ten byl nominován na Českého lva, a to za roli vedlejší. Z dalších nominací jmenujme např. nejlepší film nebo režii a scénář pro Jiřího Mádla. Nikdo z nich sošku nedostal!

Rypara Švehlík „podědil“ po Janu Třískovi, jehož si Mádl pro roli nesnášenlivého seniora původně vybral a který tragicky zahynul.

Na DAMU ho nevzali!

Svět herců Švehlíka sváděl už odmalička. Nejprve vyzkoušel prkna Salesiánského divadla. Neúspěšně se pokusil dostat na DAMU, a tak bez jekékoli odborné průpravy nastoupil do Středočeského divadla v Kladně. Následně prošel několika oblastními divadly.

Před kameru se dostal poté, co se přestěhoval do Prahy. První hlavní roli získal s filmem Odyssues a hvězdy z roku 1976. Od té doby ztvárnil desítky postav jak na filmovém plátně, tak v televizi. Na svém kontě má i řadu výrazných seriálových hrdinů, mj. v Cestách domů, v Já, Mattoni nebo ve Vesničanovi.

Osmdesátník Švehlík, který se již dvakrát úspěšně popral s rakovinou, v roce 2014 obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Jeho hlas léta zaznívá z úst Jacka Nicholsona či Roberta De Nira.

Fotogalerie
20 fotografií