Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus: Roušky v Česku jsou, ale dočasně. „Továrny v Číně stojí,“ varují prodejci

Autor: blv - 
20. února 2020
06:15

Roušky šly v druhé polovině ledna na odbyt tak rychle, že mizely lékárníkům pod rukama jako sníh na jaře. Internetový obchod Mall.cz jich za pár dní prodal 20 tisíc kusů. Někde dokonce hlásili: vyprodáno. První vlna zájmu ale opadla. Teď na lékárnách visí cedule s nabídkou, ale lidi spíš chtějí vitamín C a čaje proti obyčejnému nachlazení. Jenže tahle situace nemusí trvat věčně: čínské továrny už přes měsíc nevyrábějí a právě odtud pochází roušky nebo jejich části.

Všechno máme, roušky máme, gely máme, ale lidi už to tolik nechtějí,“ říká lékárnice z lékárny Komunardů v sousedství redakce Blesku. Lidé si na koronavirus zvykli a věnují se svým častějším nemocem. 

Pokles zájmu Blesk Zprávám potvrdil i Mall.cz. „V druhé polovině ledna jsme evidovali tisíc objednávek denně, dnes už se pohybujeme na nižších desítkách kusů za den. Celkem jsme prodali více než dvacet tisíc kusů,“ říká tisková mluvčí Pavla Hobíková.  

V lednu byly vyprodané i sklady internetového obchodu Pilulka. Na stránkách jste našli pouze omluvu zákazníkům. Teď už i tady roušky jsou - ale ty jednodušší, ty účinější FFP3 jsme v nabídce nenašli. 

Méně roušek teď prodává obchod Alza.cz. Také ten ale nabízí  jenom roušky obyčejné, které před koronavirem nechrání.  „Zájem je především o nejúčinnější respirátory třídy FFP3. Ty jsou momentálně na Alze vyprodány, nicméně další dodávka s nejvyšší ochrannou třídou dorazí kolem poloviny března,“ potvdila Blesk Zprávám Patricie Šedivá, tisková mluvčí Alza.cz. Podle ní díky lednové vlně stoupl meziročně zájem o tisíce procent. 

A v tom může být problém. Zásilky z Číny se zpožďují. „Část továren v Číně zůstala kvůli koronaviru i po novoročním volnu zavřená a výroba nebyla ani po měsíční pauze obnovena. To má dopad na celý dodavatelský řetězec,“ vysvětluje Hobíková. Podle ní už dodavatelé, kteří odebírají komponenty z Číny, varovali, že byli nuceni výrobu omezit. Kromě omezení výroby může další roli sehrát zpoždění způsobené dopravou - ta se totiž taky zpomaluje. 

Více o rouškách proti koronaviru čtěte ZDE >>>

kukuku ( 20. února 2020 09:21 )

Sr*ač*ky v Tvé mozkovně...

kukuku ( 20. února 2020 09:20 )

*** v Tvé mozkovně jsou odolné vůči všem nákazám.

jezidedek ( 20. února 2020 09:17 )

zdenekksevratil!! zrovna ty tvá udavčská rodina,křiváku zloděju,neplatiču daní,exekucí vy jenom špiníte a sami jste odpad společnosti víš proč píšu protože tě znám bydlím kousek od tebe a znám vaší celou pokřivenou smečku humusu.Každý jako ty pomlouvá,špiní Babiše jen proto že vám šlape na zlodějský pracky blbe daně se musí platit krást se nesmí!! Babiš za to nemuže že nic neumíte,nic nemáte jen blechy!

ivalen ( 20. února 2020 08:50 )

Článek je zavádějící - roušky a respirátory jsou, ale ne ty, které chrání před viry, tzn. verze 3. K dispozici jsou pouze 1 a 2, které jsou na viry neúčinné.
Takže výsledný efekt je, že respirátory a roušky na koronavirus NEJSOU

Zobrazit celou diskusi