Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šikana proti Ujgurům v Číně: Vězní je i za plnovous nebo šátek, odhalily dokumenty

Autor: ČTK, tsv - 
18. února 2020
15:08

Cesta do zahraničí, surfování po internetu, nošení šátku nebo plnovousu v mnoha případech stačí k zavření do některého z čínských převýchovných táborů pro menšinové Ujgury. Informují o tom německý list Süddeutsche Zeitung a rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR s odvoláním na čínské dokumenty, které se jim podařilo získat.

V internačních táborech na severozápadě Číny je proti své vůli zavřen více než milion muslimských Ujgurů. Podle německého ministerstva zahraničí jsou v nich prováděny „převýchovné metody“, například vynucená sebekritika, popírání vlastní víry či mnohahodinové výslechy. Z táborů přicházejí také zprávy o zneužívání, sexuálním násilí a úmrtích.

Nový dokument čínské státní správy, která hovoří o dobrovolném pobytu v táborech, teď ukazuje, jak snadné je v jednom z nich skončit. Na zhruba 140 stranách obsahuje informace k více než 300 osob, které v táborech v provincii Sin-ťiang jsou nebo tam byly dříve internovány.

Podrobný seznam prohřešků

V textu je tabulka, v níž je i sloupec nazvaný „přesný důvod pro účast na vzdělávání“. Nejčastějším důvodem je překročení zákonů týkajících se maximálního povolené počtu dětí. Mezi další patří: „tato osoba nosí dlouhé vousy“, „klikla na internetovou stránku, která obsahuje linky na nežádoucí zahraniční internetové stránky“ nebo „bez důvodu chyběla na vyvěšování vlajky“.

Ve výčtu důvodů k internaci je například také poutní cesta do Mekky, zahalení manželky nebo příbuzenský vztah k někomu, po němž se pátrá v zahraničí. Výjimečně je důvodem podezření, že daná osoba je členem nebo sympatizantem některé islamistické skupiny.

Seznam také obsahuje podrobné informace o internovaných a jejich rodinách, včetně místa bydliště, jejich každodenního chování nebo postoje vůči komunistické straně.

gotzur ( 18. února 2020 18:17 )

To nemůže skončit jinak, než rozpadem Číny.

Sibyla ( 18. února 2020 17:34 )

Jejich život, jejich volba. Na zeměkouli jsou desítky muslimských zemí, kde mohou vyznávat alláha do libosti. A muslimové šikanují ženy, mají je jen za poloprávné, mohou je bít - kde jsou zastánci žen?

Desterz ( 18. února 2020 17:19 )

No však tady se zase vyhazuje z práce kvůli názoru nebo tetování, tak co se bude komu vyčítat.

Zobrazit celou diskusi