Do sběru masáků se ale nepouštějte, pokud je stoprocentně nepoznáte. Nebo si houbařský úlovek nechte alespoň od někoho překontrolovat. Laici si ji totiž mohou splést s muchomůrkou tygrovanou. Existuje však způsob, jak růžovku od její vražedné sestry snadno rozeznat. Má totiž mohutný prstenec, který je hustě vroubkovaný, zatímco u muchomůrky tygrované je hladký. Navíc pokud do masáka říznete, dužnina růžoví.

Recept na dršťkovou z růžovky

Suroviny:

500 - 600 g kloboučků muchomůrky růžovky
1,5 l vývaru (houbový, hovězí nebo zeleninový)
3 lžíce sádla
1 větší cibule
2 lžíce hladké mouky
4 stroužky česneku
2 lžíce mleté sladké papriky
½ - 1 lžička mleté pálivé papriky
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce majoránky
1 lžíce sušeného libečku
sůl
pepř mletý

Postup:

1. Houby nakrájejte na proužky, rozehřejte dvě lžíce sádla, polovinu hub na něm osmažte dozlatova a vyndejte je stranou na talíř.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno, do hrnce přidejte zbylou lžíci sádla, rozehřejte ho a cibuli na něm osmažte dozlatova.

3. Osmaženou cibulku zaprašte moukou, dobře promíchejte a udělejte jíšku.

5. Přidejte mletou sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, krátce zasmahněte, zalijte studeným vývarem a důkladně promíchejte, aby v polévce nevznikly hrudky.

6. Osolte, opepřete, přidejte sušený libeček a nechte za občasného míchání provářet asi 15 – 20 minut.

7. Pak do polévky přidejte syrové i osmažené houby a nechte ji provářet dalších 15 minut.

8. Nakonec polévku dochuťte prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou a nechte ji ještě asi 5 minut vařit.

9. Podávejte s čerstvým rohlíkem, houskou nebo krajícem chleba.