Zajímá vás, v čem se jednotlivé šumivé multivitaminy, které vídáte v lékárnách i v běžných obchodech, od sebe liší? A jaké vitaminy účinně působí na podporu imunity? Vyplatí se kupovat si šumivé vitaminové přípravky? To vše a mnohem víc se dozvíte v pátečním vydání Blesku nebo na Blesk.cz

Co se ještě dočtete:

Kolik vitaminů obsahuje jedna tableta?

Které vitaminy mají význam při posilování imunity?

A jak rozpuštěné šumivé multivitaminy chutnají?

Účinné vitaminy proti chřipce

V období chřipky a nachlazení se logicky zvyšuje poptávka po vitaminech, které posílí naši imunitu. A regály lékáren i běžných obchodů praskají ve švech pod nabídkou nejrůznějších přípravků s obsahem nejrůznějších aktivních látek. Ne všechny mají ale vědecky podložené, že skutečně účinně působí na podporu imunity. Pár se jich ale najde.

„Patří mezi ně například vitamin C, vitamin D, zinek, beta-glukan či standardizovaný extrakt z některých druhů rodu rostliny Echinacea,“ vyjmenovává Ondřej Šimandl z EUC Lékárny Praha-Plaňanská a Ústavu farmakologie 2. LF UK v Praze. „Každá z těchto látek podporuje funkci nespecifické imunity různým způsobem, nebo se jejich účinky mohou vzájemně prolínat a tedy i doplňovat,“ doplňuje.