Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečné látky v Olomouci: Evakuovány musely být desítky lidí!

Autor: ČTK, VaB - 
17. února 2020
15:17

Uzavření několika ulic a evakuaci čtyř desítek řemeslníků si vyžádal v pondělí odpoledne nález dvou starých skleněných lahví s nápisem roztok kyseliny pikrové v suterénu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci na třídě Svobody.

Na místo byli povoláni pyrotechnici. Podle nich šlo o koncentrát kyseliny ředěný vodou. Žádný výbuch tedy nehrozil a provoz byl následně obnoven, sdělil ČTK krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. 

Nález podezřelých lahví oznámili řemeslníci, kteří v suterénu fakulty pracovali, dnes ve 13:30. „Policisté po příjezdu na místo zjistili, že dělníci při rekonstrukci fakulty nalezli dvě 1,5 litru skleněné lahve s nažloutlou kapalinou a nápisem roztok kyseliny pikrové. Bylo viditelné, že nápis i lahve jsou staršího data, šlo o stáří kolem sta let," uvedl Hejtman.

Policisté a hasiči z budovy fakulty evakuovali 36 řemeslníků, kteří pracovali na rekonstrukci objektu. „Policisté následně uzavřeli část ulic Lafayettova od třídy Svobody, ulici Nerudova, Javoříčská a parkoviště na Palachově náměstí. Na místo byli povoláni pyrotechnici. Podle nich šlo o zředěnou kyselinu, tedy o netřaskavou, nevýbušnou kapalinu. Nehrozil žádný výbuch ani nebezpečí vůči životnímu prostředí," doplnil mluvčí. Provoz v okolí budovy byl plně obnoven podle policie v 15:15. Nález policisté předají zástupcům univerzity.

Kyselina pikrová je sama o sobě bezpečná, exploduje pouze prudkým přehřátím na vysokou teplotu nebo iniciací rozbuškou. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání