Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fašanky v Brně: Kudy pojede alegorický vůz a kde si pochutnáte na zabijačce? Poradíme!

/
  • Fašank v Brně: Kudy pojede alegorický vůz a maskované průvody a kde si pochutnáte na zabíjačce
    19. února 2020 ● 10:54

    Fašank, masopust neboli ostatky je obdobím plným veselí, barevných maškar, zpěvu, tance a lidí, kteří se chtějí bavit, zapomenout na zimu. Jedná se o významnou lidovou tradici, která bývala v minulosti spojena s předělem hospodářského roku a s nástupem postního předvelikonočního období. V Brně bude masopustní zábavě věnováno hned několik akcí během dvou posledních únorových víkendů. Další tipy na masopusty najdete ZDE

  • 1.

    Masopust a žebětínská zabijačka

    V Žebětíně se nepotěší jen oko diváka, ale i jeho chuťové buňky.  Maškarní masopustní průvod vyjde v sobotu 22. února ve 13. hodin z Křivánkova náměstí a od 15 hodin budou ve venkovních prostorách u Žebětínského dvora nachystány zabijačkové hody. „Akce se v novodobé historii Žebětína koná již podvanácté. Zabíjačkové pohoštění při masopustu teprve třetím rokem,“ upřesňuje místostarostka Dana Bartoňková. Mezi 16. a 17. hodinou přijde masopustní průvod na náměstí u Katolického domu a bude slavnostně „pochována basa“.

    Masopust a žebětínská zabijačka
    Autor: Václav Kříž

  • 2.

    Líšeňské ostatky

    Masopust v Komíně začíná v sobotu 22. února přesně v 13:45. Dvě hodiny bude pochodovat tradiční průvod maškar od ulice Kubelíkovy až na náměstí Karla IV. Od 16. hodiny se koná program pro děti i dospělé na nádvoří a v obřadní síni líšeňského zámku. Vystoupí národopisný soubor Líšňáci a Líšeňská ostatková kapela. „V obřadní síni zámku Belcredi se bude konat divadelní přestavení. Hrát bude divadelní spolek Marvánek Čertovskou pohádku," říká ředitelka Kulturního centra Líšeň Eva Svobodová. Součástí zábavy je i občerstvení, včetně domácí zabijačky. Večer od 19. hodiny začíná „Ostatková veselice“ pro dospělé, bude pochována basa a vše uzavře tombola. Vstup na odpolední zábavu je zdarma, večerní akce stojí sto korun na osobu.

    Líšeňské ostatky
    Autor: Archiv KCL

  • 3.

    Masopust v Bronxu

    Druhý ročník lidové veselice, která proběhne 29. února v lokalitě brněnského Bronxu, se snaží zejména zapojit a oživit místní komunitu. Loňského ročníku se zúčastnily čtyři stovky lidí. „Zájem lidí byl nad naše očekávání. Kouzelné bylo, že se postupně do průvodu připojovaly maskované děti i dospělí z domů, které byly po cestě,” připomíná David Oplatek ze sdružení Tripitaka. Akce začíná srazem maskovaných a přípitkem starosty Brna-sever Martina Malečka od 14.30 na náměstíčku Pod platany. Maskovaný průvod se posléze za doprovodu Samba bandu a tanečnic z Piroš rouža vydá ulicemi Bratislavská, Stará, Francouzská. Unikátní alegorický vůz ponese obrovské srdce a komickou postavou „obžery“. Veselice skončí tam, kde začala a vyvrcholí symbolickým pochováváním basy od piva.

    Masopust v Bronxu
    Autor: Archiv barvybrnenskehobronxu.cz

  • 4.

    Komínské ostatky

    Komínské ostatky začínají 29. února už dopoledne od 10 hodin, kdy průvod maškar vyjde od základní školy Pastviny. „Masopustné veselí začíná průvodem masek, který je určen pro děti i dospělé a potrvá až do půl třetí odpoledne,“ říká referentka městské části Brno-Komín Monika Marková. Pro děti je určen odpolední program v Sokolovně. „Od 14.30 hodin je připraveno divadelní představení divadla KUFR s pásmem, které bude trvat asi hodinu a půl,“ dodává referentka. V Sokolovně bude zábava pokračovat až do půlnoci. Od 19 hodiny zahraje kapela Galáni z Přibyslavic. Vyvrcholením večera bude pochovávání basy. Vstupné s maskou je 100 korun, bez masky 130 korun.

    Komínské ostatky
    Autor: Archiv Úřad městské části Brno-Komín

  • 5.

    Fašank v Kníničkách

    Kníničské ostatky se konají v sobotu 29. února od 13 hodin. Akce začne průvodem maškar obcím sraz je před místní tělocvičnou a od 15 hodin se koná  karneval pro děti. Karnevalovým plesem bude provázet klaun a součástí programu bude nejen maškarní rej, ale i hudební hry a soutěže či dětské kouzlení. Vstupné na tuto odpolední akci je dobrovolné a občerstvení je zajištěno pro děti i rodiče. Večer od 19:30 hodin navazuje na program „ostatková zábava“ pro dospělé. K tanci zahraje kapela Melodikum. Vstupné na tuto část akce je 100 korun a její součástí je rovněž pochování basy.

    Fašank v Kníničkách
    Autor: Archiv Úřad městské části Brno-Komín

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy