Fakultní nemocnice Motol uzavřela už na začátku února pro návštěvy LDN – Centrum následné péče a od minulého týdne také onkologickou kliniku. V Ústřední vojenské nemocnici je zákaz na oddělení všeobecných interních lůžek, oddělení dlouhodobé péče a oddělení ošetřovatelské péče.

Thomayerova nemocnice v Krči uzavírala od začátku února postupně pro návštěvy většinu lůžkových oddělení. Zákaz platí pro onkologickou, chirurgickou, neurologickou, interní a pneumologickou kliniku, dále pro infekční oddělení, oddělení geriatrie a následné péče a kliniku revmatologie a rehabilitace. Návštěvy nesmějí také za dětmi na pediatrickou kliniku a do dětského centra v Sulické ulici.

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) na facebooku informoval, že návštěvy kvůli chřipce omezovat nebude. Lidé by ale měli chodit jen zdraví, případně požádat o ústenku, a bez dětí do 15 let. Doporučuje také omezit návštěvu na nejvýše dvě osoby po dobu 15 minut.

Epidemie chřipky přichází každoročně, obvykle v lednu, loni až na počátku února. Onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí. V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 bylo v metropoli kvůli vážnému průběhu chřipky hospitalizováno přes 70 lidí, dvacet z nich zemřelo. Nejohroženější jsou senioři, oslabení a chroničtí pacienti, což je hlavním důvodem omezování návštěv v nemocnicích.