Na guláš potřebujete několik základních ingrediencícibuli, hovězí maso a papriku. Říká se, že aby byl guláš pořádně zahuštěný a nemuseli jste ho dohušťovat moukou nebo chlebem, stačí udržet stejný poměr cibule a masa. Cibuli orestujete pořádně dozlatova na sádle nebo oleji a přihodíte kostky hovězího masa. Vhodnější je prorostlejší maso jako například kližka, aby pustilo pořádně chuť. Další verzí je guláš z vepřového nebo ze zvěřiny.

Pokud maso nejíte, lze uvařit guláš třeba z hlívy ústřičné nebo z bedly. Papriku volíte sušenou a může být i pálivější, záleží na chuti. Určitě nezapomenout také na sůl, pepř a majoránku. Někdo přidává ještě rajčatový protlak nebo červené víno. Maso se zalévá horkou vodou nebo vývarem.

Guláš stále patří mezi nejoblíbenější pokrmy českých hospod. Verzí, jak vznikl guláš, existuje hned několik. Jednou z nich je, že původní guláš si připravovali maďarští pastevci z hovězího masa, sladké papriky a cibule. Slovo guláš je odvozeno od maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka).