Plyny vypouští každý člověk z těla zcela běžně. Dokonce dle různých studií až 14krát za den. Jak ale konzumujeme nejrůznější potraviny, může se zvyšovat nejen jejich frekvence, ale také zápach. Mezi potraviny způsobující největší plynatost patří fazole, hrách, zelí, některé druhy sýrů nebo vejce. Jestliže má člověk problémy s trávením mléka, pak mu mohou způsobovat problém i mléčné výrobky. U luštěnin lze snížit nadýmavost díky včasnému a delšímu namáčením před vařením. Pozor si dejte také na kapustu nebo cibuli, která obsahuje hodně cukru. Tenké střevo si s ním tak neporadí, tak ho pošle do tlustého střeva. Tam už začíná souboj s bakteriemi a následná plynatost a případně křeče.

Hromadění plynů ve střevech může způsobit i rychlá konzumace jídla a pití, čímž hltáme velké množství vzduchu. Viníkem jsou také potraviny s vysokým obsahem vlákniny, s vysokým obsahem tuku, fruktózy nebo některé sacharidy. A proč prdy vlastně zapáchají? Naše střeva obývají miliony bakterií, a právě potraviny je ovlivňují. Během našeho trávení se vylučují sloučeniny, které obsahují síru, což pak způsobuje ten nepříjemný zápach.