Vila a bývalá čokoládovna mají být do konce roku zbourány. Developerská firma Áté Property, vlastněná firmou Raiffeisen Leasing, zde totiž hodlá postavit obytný komplex s výškou až 25,3 metru, ve kterém bude na 97 bytů. 

Radnice Prahy 9 o odstranění neměla ani tušení. „Rozhoduje o tom Odbor výstavby a územního rozvoje, který je nezávislý na samosprávě obce,” řekl starosta Jan Jarolím (73, ODS), který s projektem zásadně nesouhlasí. Blesk se také ptal na zmíněném odboru. Jeho pracovníci neodpověděli.

Vznikla petice

Proti se bouří také místní, kteří sepsali petici. „Vila a přilehlá továrna na cukrovinky tvoří důležitou část historie městské části, která si zaslouží být zachována pro další generace,“ zdůvodnila členka spolku Hrdlořezská zvonička Andrea Halamová. Podle ní nebyla o záměru demolice informována veřejnost ani žádný ze sousedů.

Staví obry

Developerská firma Áté Property na území Prahy 9 nechala postavit například poblíž O2 areny Rezidenci Eliška, která je téměř 100 metrů vysoká. Blesk se developera snažil zkontaktovat, na e-mail ale do uzávěrky neodpověděl.

Jiná výška!

Stavební záměr získal souhlasné stanovisko i od odboru územního rozvoje magistrátu Prahy. Uvedená výška plánovaných budov je v něm ale mnohem nižší, asi 13 až 14 metrů. Podle informací Blesku stavby ale budou dosahovat až 25,3 metru. Metropolitní plán navíc nepředpokládá významný rozvoj, park je vymezen jako lokalita s vesnickou strukturou. V okolí schází občanská vybavenost, nejsou tam školy, školky, či obchody.

Nedávná oprava

Vila byla postavena roku 1678. Společně s továrnou na cukrovinky ji koupil ve 20. letech minulého století Antonín Jiránek a pro svého bratra Miloše, impresionistického malíře, zde zřídil galerii. Po roce 1948 objekt připadl státu a od 70. let chátral. Po roce 2006 prošla vila rozsáhlou rekonstrukcí s cílem zachovat co nejvíce historický ráz stavby a přilehlých budov.

Fotogalerie
14 fotografií