Martin Popelka je vdovec a milující otec svých dvou dcer, odvážné a rázné Týny v podání Evy Burešové a ambiciózní Sylvy alias Barbory Jánové. Jeho postava hned v úvodu seriálu umírá, ale herec v Slunečné zůstává dál, a to jako duch, který se zjevuje Týně, pomáhá jí v jejích životních rozhodnutích a nadále jí je oporou.

Před televizní kamerou se Jirák poprvé objevil v komedii z roku 1976 Traja chrobáci po boku Bolka Polívky a Josefa Dvořáka. Hrál v desítkách televizních filmů a seriálů, především tedy vedlejší rolí. Jednu z hlavních postav ztvárnil v pohádce O perlové panně nebo v komediálním seriálu Pra, pra, pra.

Milovníci seriálů si Jiráka vybaví jako doktora Pantoflíčka v Ordinaci v růžové zahradě nebo coby Hynka v dobrodružné sérii Ať žijí duchové!.

Namluvil Alfa či Medvídka Pú

Jirák se stal jedním z vyhledávaných dabérů. Mezi jeho nejslavnější dabingové role patří mimozemšťan Alf ze stejnojmenného amerického sitcomu, mamut Manny z filmu Doba ledová, Tygr z animovaného seriálu Medvídek Pú. Z české animované tvorby namluvil večerníčkový seriál Hajadla, celovečerní snímky Fimfárum Jana Wericha a Fimfárum 2. Svůj hlas propůjčil plyšákovi Hele, který společně s parťákem jménem Jů, jehož namluvil Jiří Lábus, se staly klíčovými postavami pořadu pro děti Studio kamarád.

Ota Jirák absolvoval Fakultu loutkoherectví na pražské DAMU. Hrál v mnoha divadlech: např. GAG Borise Hybnera, Prozatímní divadlo Fr. R. Čecha či Městské divadlo v Mladé Boleslavi.

Video
Video se připravuje ...

Herec Ota Jirák prodělal druhý infarkt! A psychopat Bejr rozzuřil diváky Prostřeno! Martin Balcar, Lukáš Červený

Fotogalerie
11 fotografií