Vápník je pro naše tělo důležitá minerální látka. Při nedostatku vápníku máme sklony k řídnutí kostí, osteoporóze, paradontóze. Mohou se nám více kazit zuby a můžeme trpět bolestmi v kloubech. Příčinou nedostatku vápníku v těle jsou také poruchy se srážlivostí krve nebo srdečním rytmem. Denně bychom měli dostat do těla 800 – 1000 mg vápníku. Tato dávka by se měla navyšovat s rostoucím věkem, nebo v těhotenství. 

Potravin, které jsou bohaté na vápník, je mnoho. Ze zeleniny je to třeba kapusta, brokolice, bílé fazole, špenát, květák, bílé zelí, kedlubny nebo ředkvičky. Z ovoce pak spíše exotické druhy jako jsou pomeranče nebo fíky. Dále jsou to různá semínka – sezamová, chia, mák nebo mandle. Vhodně tyto potraviny doplňujte mléčnými výrobky, jogurty, tvarohem a různými sýry. Také ryby mají vysoký podíl vápníku. Zejména jsou to sardinky, méně pak losos a tuňák. 

Pro lepší vstřebatelnost vápníku je důležitý vitamín D. Díky němu se vápník lépe dostane do trávicího traktu a z něj pak do krve a kostí. Vitamín D se tvoří v kůži díky slunečním paprskům. Lze jej získat také z potravin – rybí tuk, játra, vaječný žloutek nebo mléko.