Jako první byla u požáru hlídka pohotovostní motorizované jednotky společně s policisty z místního oddělení Černý Most, kteří vtrhli do domu a zahájili evakuací lidí z hořících prostor. Do mrazivého únorového večera nakonec odešly desítky obyvatel panelového domu. Na vině byl požár v prvním patře, který přijely zkrotit tři hasičské jednotky, a podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky byl oheň kolem 17:15 uhašený.

Pro hasiče to byl ale velmi složitý zásah: „Bylo tu hodně lidí, prostředí bylo hodně zakouřené. Kluci museli proběhnout několikrát celý barák, aby zjistili, jestli jsou ještě nějací lidé,“ řekl velitel hasičského zásahu Marek Honza.

Drogy a cigareta

Požár v prvním patře způsobil zranění pouze jednomu muži: „V bytě byla jedna osoba, která se při požáru zranila a byla v péči pražských záchranářů,“ uvedl mluvčí a dodal: „Přetlakovou ventilací byl odvětrán byt i chodba domu. Jeden pes byl předán veterináři, jedna kočka požár nepřežila.“ Příčinu i rozsah škod se bude ještě vyšetřovat.

Podle informací Blesk.cz byl požár způsobený neznámými látkami. Popálený muž, který byl převezený do nemocnice měl být údajně drogově závislý. To však jeho otec, Richard Krása odmítá: „Můj syn žádný problém s drogami neměl. Vím, jak taková souprava na přípravu drog vypadá, nic takového neměl,“ řekl pro Blesk.cz.

Příčina požáru byla podle něj jiná. „Je zřejmé, že si v posteli zapálil cigaretu a usnul. Odpovídají tomu jeho popáleniny na krku. Také vycházím z toho, že jednou, když byl v bytě sám, tak se mu něco podobného přihodilo,“ vysvětlil otec zraněného.

Noc v mrazu

Část nájemníků půjde z mrazu do mrazu. Podle Pavla Suchého, majitele vyhořelé bytové jednotky a předsedy SVJ je poškozený jeden z rozvodů: „V pasáži pro sedm bytů je poškozený zadní rozvod do radiátoru. Až bude uvolněný přístup policisty a v ranních opravách rozvod opravíme,“ uvedl pro Blesk.cz.

Fotogalerie
35 fotografií