Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Metnarův náměstek neustál kritiku za drahé radary. Říha rezignoval, pochybení ale odmítá

Autor: ČTK, tsv - 
12. února 2020
11:30

Náměstek ministra obrany Filip Říha ve středu rezignoval na svou funkci. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo obrany, podle kterého Říha odešel po dohodě s ministrem Lubomírem Metnarem (za ANO). Ve vyjádření pro server Lidovky.cz Říha svůj krok zdůvodnil mediálním tlakem na ministerstvo obrany. Úřad v posledních dnech čelil kritice kvůli zakázce na nákup pasivních radarů Věra NG, kterou část politiků považovala za předraženou.

„Žádnou chybu jsem neudělal. Dodržel jsem zákon v plném rozsahu, ale mediální tlak, který se zde konal, zanechával pachuť i na resortu obrany. To nebylo schůdné,“ řekl Říha serveru.

Vysvětlit okolnosti zakázky požadoval i premiér Andrej Babiš (ANO). O víkendu na facebooku Metnara kritizoval za nezvládnutou komunikaci. „Chybou tohoto nákupu totiž není prodražení, ale hloupý úředník, který nepřemýšlel a pan ministr si to nepohlídal,“ napsal na sociální síti.

Řízením sekce na ministerstvu byl dočasně pověřen současný ředitel odboru řízení a podpory Lubor Koudelka. Na nového náměstka vypíše ministerstvo výběrové řízení. „Úkolem nového náměstka bude dohled nad probíhajícími a připravovanými zakázkami, ale i zlepšení externí komunikace, zejména s členy sněmovního výboru pro obranu,“ uvedl Metnar.

Cena zakázky se zvýšila dvakrát

Podle deníku Právo kritizovali Metnara kvůli zakázce na pasivní radary poslanci ANO. Na úterním jednání poslaneckého klubu ministrovi vyčetli špatnou komunikaci se sekcí vyzbrojování a vyzvali ho, aby buď sjednal nápravu u Říhy, nebo aby řešil věc personálně.

Obrana chce od české firmy ERA pořídit dva komplety pasivních sledovacích systémů DPET, jejichž základem jsou radiolokátory Věra NG. Zaplatí za ně 1,245 miliardy Kč bez DPH (asi 1,5 miliard Kč s DPH). Když před rokem úřad informaci o zakázce předkládal vládě, uváděl jako předpokládanou cenu 780 milionů Kč.

Obrana už dříve uvedla, že tato částka vycházela ze starého průzkumu a neodpovídala reálné ceně. Podle Metnara proto, a kvůli dalším pochybením, skončil jeden z úředníků. Výslednou hodnotu zakázky ministerstvo opakovaně hájí tím, že ji ověřil nezávislý znalecký posudek, podle kterého je v čase a místě obvyklá. Vypracoval ho ústav CETAG.

Kritici ministerstvu vyčítají to, že nákup radiolokátorů je předražený. Poukazují na tendr Severoatlantické aliance, která si radary pořídila za 433 milionů korun bez DPH. Podle ministerstva obrany má ale NATO výrazně odlišný systém.

adamhoubar ( 13. února 2020 12:50 )

Tento náměstek tam byl rok a vyhrál výběrové řízení. Těžko byl součást nějaké chobotnice. Takže meleš naprosté blbosti.

marmat ( 12. února 2020 16:00 )

trkic:
NIKDY NEHULTE PŘED OBĚDEM
Zkuste se i malinko zamyslet....
Zatím zkoušíte diskutovat, ale je to totálně
MIMO MÍSU

marmat ( 12. února 2020 15:57 )

Tak takto se chová ŠÉF firmy....
"Padni, komu padni".......
Proto tolik voličů....
Bez drbů, poťouchlých postupů a demagogie jedná.....
Jako ve firmě

marmat ( 12. února 2020 15:51 )

Náměstci , ministři i lobisti se CHOBOTNICI v minulosti
"VŽDY povedli...."
A i když totálně nééééé, tak jsme se TO nedozvěděli !!!
Lopatka s kobercem VŽDY splnily svoji praktickou funkci........

llllll- ( 12. února 2020 13:23 )

Uz zase. Vlade se ministri s namestky nepovedly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa