Tradiční zábaly 

Asi nejznámější babská rada na teploty – zchladit pomocí zábalu. Používá se především u těch nejmenších. Dítě zabalte do osušky namočené ve vlažné vodě (zhruba 25 °C teplé) a ponechte je v zábalu 10 – 15 minut. Balí se pouze hrudník a břicho, končetiny zůstávají volné, ničím nepřikryté.

Zda zábal zabral, zjistíte na kontrolním měření teploty po 20 minutách. Zábaly použijte jen v případě, že jsou teplé i ruce a nohy. Pokud jsou studené, zábaly neprovádějte, mohlo by dojít k teplotnímu šoku. Pokud jsou končetiny studené, můžete přistoupit k jiné metodě. Studený gelový obklad nebo přímo i led v utěrce přikládejte na třísla, ochlazujete tím velké tepny.

Vlažná sprcha

Zatímco pro děti jsou lepší zábaly, vlažná sprcha je lepší pro dospělé. Zde si dejte pozor na teplotu vody, kterou na sebe pouštíte – opravdu vlažnou, rozhodně ne studenou! Vždy začínejte od dolních končetin, tedy dál od srdce.

Různé odvary

K nejúčinnějším odvarům patří ten z ovesných vloček, smetánky lékařské (lidově pampelišky) a řebříčku. Že jsou ovesné vločky tělu prospěšné, se ví, ale že pomáhají srazit i horečku, asi už méně. Jak na to? Několik lžic vloček zalijte horkou vodou, nechte 20 minut odstát, sceďte a pak po troškách pijte.

Octové ponožky

Už nevíte, jak teplotu srazit? A slyšeli jste o metodě pomocí octových ponožek? Sáhněte doma do šuplíku s ponožkami, vyndejte jedny a namočte do roztoku ze šesti lžic octa a půl litru vody. Vyždímejte je, navlékněte na nohy a lehněte si do postele (dejte si pod nohy nějaký igelit nebo silný ručník). Po dvaceti minutách vyměňte.

Natřete se tvarohem 

Další trik našich praprababiček. Stačí vám k tomu obyčejný tvaroh! Na čelo, na chodidla a na předloktí si natřete v silné vrstvě tvaroh. Měl by horkost rychle vytáhnout. Stejně tak si z tvarohu můžete udělat zábal. Hlídejte si ale, že je vždy potřeba tvaroh po zahřátí dát aspoň na 20 minut do chladničky. Protože hlavní efekt tohoto receptu je právě ono chlazení.

Nohy a ruce do těsta

Na tuto variantu musíte být doma trochu nachystaní. Srazit teplotu můžete i těstem z žitné mouky, kterou doma běžně nemusíte mít.

Jak tedy na to?

Vytvořte si těsto z asi půl hrnku žitné mouky a vody. Konzistence musí být podle babských rad taková, aby se dalo těsto dobře rozetřít na nějakou bavlněnou látku, šátek, ručník nebo starší dětskou plenu. Pak si do toho zabalte obě nohy až po kotníky a zápěstí obou rukou. Jak dlouho? Dokud těsto neuschne.

Lipový či bezový čaj

Zajděte si do lékárny pro lipový či bezový čaj z květů. Dvě čajové lžičky spařte s 250 ml vody a 10 minut louhujte. Na pořádné pocení a sražení horečky by měly stačit už dva šálky tohoto horkého čaje.

Video
Video se připravuje ...

Jak se očkovat při cestě do rizikových oblastí Blesk TV

Jak měřit teplotu u miminek čtěte ZDE >>>