„Pokud dříve jedno ozařování trvalo deset až 20 minut, může být nyní provedeno v řádu jednotek minut,“ uvedla nemocnice. Přístroje jsou přesnější také díky možnosti udělat vyšetření počítačovou tomografií přímo na ozařovacím lůžku. Umožňují tak aplikovat do nádorových ložisek při jedné návštěvě větší dávku záření než dříve.

Novou technikou je ozáření v hlubokém nádechu. „Tuto techniku používáme zejména u žen s karcinomem prsu, neboť se díky ní snižuje zatížení srdce. To bývá jedním z častých vedlejších účinků radioterapie tohoto druhu onkologického onemocnění,“ uvedla přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Jana Prausová. Díky přesnému zobrazení pohybu nádoru při dýchání lze lépe zacílit také ozařování nádoru plic.

Spolu s výměnou tří přístrojů byly zrekonstruované místnosti pro ozařování a jejich ovládání. Aby nemusela být přerušena léčba pacientů, byly úpravy rozdělené do tří etap od července 2018 do konce roku 2019. Lineární urychlovače přišly na 236 milionů korun, částečně hrazených formou dotace. Dalších 23 milionů stála stavba.

Ozařování je jedním ze způsobů léčby rakoviny, dalšími jsou například chirurgie a chemoterapie. Rakovinou každý rok v Česku onemocní kolem 90.000 lidí. Spolu s lepšící se léčbou jich stále více přežívá a poté zůstávají jako chroničtí pacienti někdy i desítky let pod pravidelným dohledem lékařů. Nejčastější je u mužů rakovina prostaty, u žen rakovina prsu, které se ale daří léčit.

Fotogalerie
5 fotografií