Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Domácí porod skončil neštěstím: Dula zlámala miminku nohy

Autor: DH - 
12. února 2020
06:10

Zaměstnanci ruské porodnice ve městě Voroněž byli doslova šokovaní, když jim sanitka přivezla rodící ženu, jejíž dítě mělo polámané nohy. Za vším stály pravděpodobně nekvalifikované porodní asistentky, které měly ženě zajistit klidný domácí porod. Místo toho málem zavinily tragédii.

Ruští lékaři se vzbouřili proti rodičům, kteří se rozhodli své dítě nechat přijít na svět v domácím prostředí, navíc s nekvalifikovanými porodními asistentkami. V rámci toho se rozhodli ukázat, jak hrozně může podobný domácí porod dopadnout.

V ruských médiích se objevily fotografie dětských nožiček, které patří čerstvě narozenému miminku. Bohužel, dolní končetiny jsou kompletně modré, protože je dítěti, které vyrazilo na svět otočené nohama napřed, zlámaly dvě panikařící porodní asistentky. Dítě, které už mělo nohu venku, chtěly ještě otočit a nohu začaly cpát zpět do matky.

Otec Ivan Z. serveru Vestiv RN vypověděl, že Valerii a Jekatěrinu najal s manželkou proto, aby podstoupila klidný domácí porod. Netušil přitom, že dvě duly nemají na podobný úkon potřebnou kvalifikaci, což pochopil až ve chvíli, kdy neúspěšně začaly bojovat o život dítěte i matky. V panice a strachu dokonce odmítly zavolat sanitku, protože se podle svých slov „bály trestního stíhání“.

Naštěstí, když začalo vše vypadat velmi kriticky, ženy nakonec svolily a rodící matku se zraněným miminkem nechaly transportovat do nemocnice. Mluvčí porodnice pak uvedla, že se oba podařilo zachránit. Dítě ovšem utrpělo zlomeniny dolních končetin a také bylo vystaveno nedostatku kyslíku, což mohlo poškodit jeho mozek. Matku i novorozeně lékaři už propustili do domácí péče. Zástupci z nemocnice ale varují, že ne vždy mají podobné příběhy šťastný konec.

„Je naprosto šokující, že podobné domácí porody absolvují většinou ženy s vyšším vzděláním. Jsou ale většinou jen inspirovány hvězdami ze sociálních sítí a reality show a přitom ohrožují život svůj i dětí. Navíc často najmou neprofesionální asistentky,“ uvedla pro Vestiv gynekoložka Olga Samofalová z porodnice Voroněž.

Šokovaný otec pro server dodal, že nic podobného už by nedovolil. Podivné porodní asistentky s ním navíc utly kontakt. „Obě dvě zmizely poté, co jsem je varoval, že mám videozáznam posledních pěti hodin porodu,“ řekl Ivan. „Jsem nesmírně vděčný lékařům z porodnice, že mi zachránili dvě nejdůležitější osoby v životě,“ dodal.

adorator ( 19. února 2020 12:47 )

no Mislivče, ty radši nemysli možné poškození mozku nedostatkem kyslíku sádrou nespravíš

villon ( 13. února 2020 07:31 )

Lidič­ky,ne­drama­tizuj­te to, stačí deset deka sádry a mimčo bude v poho.

krtek. ( 12. února 2020 16:29 )

nehledě na to že by to mohlo být kvalifikováno jako trestný čin typu pokus o vraždu

1pravda1 ( 12. února 2020 15:59 )

V nemocnici mají hlavně ultrazvuk a udělali by včas císařský řez, porod koncem pánevním je možný jen při určité hmotnosti dítěte a hlavně, dítě musí být přesně v poloze koncem pánevním - ne napříč, aby nejdříve vyšla nožička... že to přežili s těmi dulami -bulami, je zázrak! Prosím vám blbky, neroďte doma! Můžete jít na ambulantní porod do nemocnice. Nechápu, jak může někdo takto riskovat život svůj i dítěte.

hadaja ( 12. února 2020 11:02 )

Rodit doma, neočkovat, nedej Bože určit pohlaví, tak už máme co jsme chtéli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání