Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děsivé probuzení z kómatu: Lise řekli, že její muž a dcera nepřežili erupci sopky

Autor: Darina Jíchová - 
11. února 2020
21:05

Australanka Lisa Dallowová (48) se po dvou měsících probrala z kómatu, aby zjistila, že ona a její rodina se staly oběťmi erupce sopky na novozélandském ostrově White Island. Žena při výbuchu vulkánu přišla o dceru Zoe Hoskingovou (†15) a manžela Gavina (†53), sama utrpěla těžké popáleniny na 60 procentech těla. Lékaři ji pro urychlení léčby uvedli do umělého spánku, Australanka tak zmeškala pohřeb manžela. Když se probrala, skoro nic z tragédie si nepamatovala. Sopečná erupce, ke které došlo 9. prosince 2019, si vyžádala 21 obětí, těla dvou z nich stále nebyla nalezena, dalších 26 osob utržilo vážná zranění, uvedl deník Daily Mail.

Dallowovi s dcerou na Nový Zéland vyrazili na dovolenou a zájezd k sopce je lákal, netušili, že je její náhlá erupce rozdělí. Dallowová si z výletu pamatuje jen moment, kdy ztratila vědomí, jinak skoro nic. Když se probrala, lékaři jí museli sdělit, že na rozdíl od ní její manžel a dcera tragédii nepřežili.

Australanka se nemohla zúčastnit manželova pohřbu, na kterém se sešlo přes 600 lidí, Dallow byl v Adelaide velmi oblíbený právník. Na dceřin pohřeb se podívá skrze televizní obrazovku. Žena zůstává nadále hospitalizována v melbournské nemocnici. Rodina ale doufá, že lékaři by jí mohli dovolit se posledního rozloučení s dcerou zúčastnit.

Zkáza po výbuchu novozélandské sopky, (11.1.2019) Zkáza po výbuchu novozélandské sopky, (11.1.2019) | Reuters

Z erupce sopky si Lisa moc nepamatuje

Devastující zpráva Dallowové zlomila srdce, sdělila novinářům mluvčí rodiny. „Trvalo chvilku, než jí to došlo. Pak stále dokola opakovala, že tomu nemůže uvěřit, že nemůže uvěřit, že Zoe a Gavin zemřeli,“ uvedla mluvčí.

„Sama si nejdřív nic nevybavovala, jen záblesky. Vzpomněla si na erupci i na to, jak všem říkala, aby utíkali,“ řekl pro stanici Adelaide Now rodinný známý. „Pamatuje si na to, že všude létaly kameny a jeden ji zasáhl do zad,“ doplnil přítel rodiny.

„V posledních momentech přemýšlela o tom, kdy dorazí záchranáři, aby jim pomohli, pak ztratila vědomí,“ prohlásila mluvčí, aby dodala: „Pak se probudila v nemocnici, v první chvíli nevěděla, kde je, ani co se stalo.“

„Je popálená od hlavy až k patě“

Podle lékařů stav Dallowové už není kritický a má před sebou ještě půlroční rehabilitaci, potom se bude smět vrátit domů. „Zezadu je popálená od hlavy až k patě, jediná část těla, kterou nepokrývají obvazy, je její obličej,“ popsala tisku rodinná mluvčí.

Zbytek rodiny uvedl, že netušili, že Dallowovi se k sopce skutečně vydají. I když je to lákalo, o Dallowovi bylo známé, že byl „velmi opatrný“.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi