Dopřejte si žampiony čas od času místo masa. Třeba v dozlatova vypečeném trojobalu, s máslem politými vařenými bramborami a delikátní domácí tatarskou omáčkou.

Ingredience:

  • malé čerstvé tvrdé žampiony stejné velikosti
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • panko strouhanka
  • sůl
  • pepř mletý
  • petrželová nať (hladkolistá)

Na tatarskou omáčku (cca 250-300 ml):

  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 2 žloutky
  • 1 lžička plnotučné hořčice (pokud máte rádi dijonskou, použijte tu)
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • najemno nakrájená cibulka nebo šalotka – podle chuti
  • najemno nakrájené nebo nastrouhané kyselé okurky – podle chuti
  • najemno nasekaná zelená petrželka – podle chuti
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Troubu si předehřejte na 140 °C. Pečící plech vyložte pečícím papírem a rozprostřete na něm panko strouhanku. Pokud nechcete kupovanou, ale domácí, vyrobte si ji z krajíců vyschlého bílého toastového chleba zbaveného okrajů, které na hrubém struhadle nastrouháte na větší vločky.

2. Panko strouhanku zastříknete olivovým olejem ve spreji. Pokud ho nemáte, strouhanku nejdřív v misce olejem zlehka pokapejte, použijte asi 2 polévkové lžíce, rukou dobře promíchejte a rozprostřete na plech. Plech vložte do trouby asi na 3 minuty a pak strouhanku promíchejte. Vraťte ji do trouby a pečte velmi zvolna asi další 3 minuty. Dobře ji ale hlídejte a průběžně míchejte, aby její barva zůstala bílá, ale na omak byla ve finále tvrdá a křupavá. Hotovou strouhanku nechte úplně vychladnout.

3. Petrželovou nať nasekejte nejlépe ve stolním mixéru na drobno a vmíchejte do vychladlé strouhanky.

4. Vajíčko osolte, opepřete a vidličkou našlehejte. Žampiony očistěte, obalte v mouce, vajíčku a opečené panko strouhance. Tu nepřimačkávejte, aby zůstala co nejnadýchanější. Tak docílíte ještě větší křupavosti.

5. Obalené žampióny klaďte na pečící papír postříkaný olivovým olejem ve spreji a nakonec ještě každý žampion zlehka zastříkněte olejem z vrchu.

6. Pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 25 minut dokřupava. Uvnitř by měly být šťavnaté, ale ne syrové. Pokud dáváte přednost sušším, klidně je v troubě nechte ještě 10 minut. Průběžně je ale kontrolujte, aby se nepřipekly.

7. Mezitím si připravte domácí tatarskou omáčku. Do mixéru dejte žloutky a do nich vmíchejte hořčici a vinný ocet, přidejte trochu soli a čerstvě mletý pepř. Důležité je, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Mixér spusťte na nejnižší otáčky a po kapkách začněte přidávat olej. Jakmile emulze začne houstnout, můžete olej začít lít pramínkem. Příprava dokonale husté vynikající domácí majonézy vám nezabere víc, než 2 – 3 minuty.

8. Do hotové majonézy vmíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, nadrobno nakrájenou cibuli, kyselou okurku, najemno nasekanou zelenou petrželku a dochuťte ji podle potřeby solí a pepřem.

9. Upečené žampiony podávejte s vařeným bramborem přelitým rozpuštěným máslem a posypané nasekanou zelenou petrželkou a doplňte luxusní domácí tatarkou.