Kurátorský dohled nad výstavou převzal Václav Krištof, jeden ze zakladatelů Společnosti Josefa Škvoreckého, záštitu převzala starostka Prahy Jana Černochová společně s místostarostou Jaroslavem Šolcem. 

Výstava návštěvníky seznámí se základními bibliografickými údaji o Josefu Škvoreckém, rozhodně to ale není žádný suchý soupis dat. „Snažil jsem se vybrat především zajímavosti z knihy, kterou jsem již dříve napsal,“ přibližuje koncept výstavy Václav Krištof. „Navíc jsou zde k vidění i materiály z Toronta, které jsme nikdy dříve nevystavovali. Například různá ocenění, která za svůj život Škvorecký získal, nebo i jeho knihy,“ dodává Krištof.

Kulaté výročí

Škvorecký byl s Prahou 2 velmi úzce spjat. Velmi krátce po revoluci začal Škvorecký se svou ženou pořádat v Jugoslávské ulici četná setkání pro přátele, ale i milovníky knih Josefa Škvoreckého. V ulici Na Slupi zase byla jedna z prvních knihoven, kde se po revoluci začaly číst Škvoreckého knihy. Starostka při zahájení také připomněla jedno kulaté výročí. „Letos je to 30 let, kdy manžele Škvorecké ocenil pan prezident Václav Havel Řádem bílého lva právě za činnost spojenou s vydáváním české a slovenské literatury v exilu,“ upozornila.

Na vernisáži také zazněla ukázka z knihy Tankový prapor. „Po vyslechnutí této krátké ukázky jsem si sama uvědomila, jak dlouho jsem od Škvoreckého nic nečetla. Takže já za sebe mám na víkend plán jasný,“ prozradila své nejbližší plány starostka. A na závěr dodala: „Jsem moc ráda, že máme dnes už profesionální armádu a podobné situace, jako jsme právě slyšeli v ukázce, už nehrozí. A jsem také velmi ráda, že se toho dožil i pan Škvorecký,“ uzavřela.

Život za oceánem

Škvorečtí ve svém exilovém nakladatelství ’68 Publishers vydali 224 titulů. Zdena Salivarová (Škvorecká) kvůli tomu upozadila i vlastní literární tvorbu. Velmi pestrá je i žánrová skladba knih, které manželé vydali. Bylo to 74 románů, 19 novel, 22 povídkových souborů, pět divadelních her, ale najdeme tu také paměti Adiny Mandlové a Jaroslava Seiferta nebo třeba legendární Havlovy Dopisy Olze.

Josef Škvorecký byl český spisovatel, překladatel a vydavatel (po roce 1968) české a slovenské exilové prózy v kanadském Torontu. Narodil se 27. září roku 1924 v Náchodě. V roce 1946 nastoupil na Filozofickou fakultu UK. Po okupaci v roce 1968 odjíždí Josef Škvorecký do Spojených států amerických. Do Československa se pak už nevrátí, zůstává v exilu v kanadském Torontu. V roce 1971 tu s manželkou zakládají nakladatelství Sixty-Eight Publishers, zaměřené především na vydávání české a slovenské exilové a samizdatové literatury. Po roce 1989 se Josef Škvorecký často vrací do vlasti.