Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Duchovní velebil vrahy vojáků. U soudu v Izraeli vyfasoval tvrdý trest za podněcování k teroru

Autor: ČTK - 
10. února 2020
14:02

Soud v izraelské Haifě dnes poslal na 28 měsíců do vězení někdejšího vůdce jedné ze sekcí arabské politické strany Islámské hnutí. Šajch Ráad Saláh se podle soudu provinil podněcováním k terorismu.

Saláh verdikt označil za politické pronásledování. Vyslovuje podle svých slov jenom názory založené na koránu. Jeho právník řekl, že Saláh nemá v úmyslu se proti rozsudku odvolat.

Předmětem procesu byly Saláhovy výroky při pohřbu útočníků, kteří v roce 2017 zabili u Chrámové hory v Jeruzalémě dva izraelské policisty. Útočníci byli z arabského města Umm al-Fahm, kde Saláh v minulosti působil jako starosta. O jeho vině soud rozhodl už loni v listopadu, dnes stanovil výši trestu.

Útočníky označil za mučedníky

„V tuto chvíli musíme stát při sobě jako jeden dům, jedna rodina. Opouštíme své mučedníky a přejeme si, aby se připojili k prorokům, věřícím a dalším mučedníkům. Modleme se, aby bůh zhodnotil jejich cenu v nebeském ráji,“ prohlásil Saláh při pohřbu útočníků v roce 2017. Dnes ho přišlo k soudní budově podpořit mnoho jeho stoupenců.

Saláh je znám provokativními výroky i při jiných příležitostech. Na jednom shromáždění v arabském městě v Izraeli se obrátil k přítomným dětem a prohlásil: „Rádi se pro vás necháme uvěznit. Ve váš prospěch budeme s radostí útočit a ohrožovat. Pro vás rádi zemřeme jako mučedníci.“

Islámské hnutí je v Izraeli politickou stranou a k jeho členům patří zejména tamní Arabové. Saláh vedl jeho severní odnož, již ale izraelské úřady před pěti lety zakázaly kvůli jejímu napojení na palestinskou radikální skupinu Hamás a také na Muslimské bratrstvo, jež je v mnoha arabských zemích zakázané.

Lubomír Babáček ( 10. února 2020 15:05 )

Zrušit a zakázat veškeré náboženství, jako vážné nebezpečí pro celou civilizaci a bude ve světě klid.

Zobrazit celou diskusi