„Na konci šedesátých let došlo ke strategickému rozhodnutí umístit dva obchodní domy do centra města. Dnes známe jako Máj a Kotva,“ vypráví architekt Gebrian. Na obchodní dům Kotva byla vyhlášená architektonická soutěž a z 21 kandidátů vyhráli manželé Machoninovi.

Na poměrně malém pozemku je čekal velký oříšek. Postavit obchodní dům, nevyčuhující mezi domy a zároveň, aby splnil všechny požadavky. „Řešení našli v podobě 28 šestiúhelníků poskládaných k sobě na neuvěřitelně odvážné nosné konstrukci,“ popisuje architekt. První zákazníky přivítal 10. února 1975. V Kotvě obsluhovalo 2000 zaměstnanců téměř 75 000 zákazníků denně.

Obdivuhodným prvkem na této stavbě je nosná konstrukce neboli sloupy, které každý zná. Vzdálenost mezi nimi je 14,2 metru. „Jsou hlavním principem tohoto domu. Minimalizovat množství svislých podpor a díky tomu umožnit obrovský stavební program, aby byl tímto držený,“ popisuje stavbu Gebrian.

VIDEO: Architekt Gebrian prošel zákoutí Kotvy s kamerou

Přízemní prostor je otevřený, komerčně nejaktivnější. Před 8 lety probíhala částečná rekonstrukce a vše se sjednotilo do bílé barvy. Dnes je v Kotvě 5 prodejních otevřených pater, terasa s restaurací, kavárny, podzemní parkování a například i minigolf.

„Dům měl původně jednoho majitele a zároveň i jednoho provozovatele, i tím způsobem byly prostory zamýšleny. Dnes je provozovatelů mnohem více,“ říká architekt. Na střeše Kotvy je terasa s restaurací s nádherným výhledem na celou Prahu. „O dvě patra výše je plocha, která je sice veřejnosti nepřístupná, ale bylo by skvělé zde něco do budoucna zrealizovat,“ líčí Gebrian.

Podzemí je skoro stejně rozsáhlé jako nadzemní část. „Technická část domu se nachází 14 metrů pod okolním terénem, tudíž je zde vysoká hladina spodní vody. Tyto prostory bylo velmi problematické realizovat a zároveň velmi drahé,“ popisuje stavbu architekt.

Kotva je ojedinělým a neopakovatelným domem. Dnes v něm můžete najít například nejnovější kolekce českých a slovenských designérů, volně přístupnou terasu a spoustu zábavy.

Fotogalerie
20 fotografií