Eliška a Tim Fetzkovi milují přírodu a sport. Manželé spolu procestovali již kus světa. Ameriku projeli křížem krážem, čtvrt roku cestovali po Rusku, zdolali hory Nepálu a nezalekli se ani odlehlé divočiny Mongolska. Nyní je čeká další životní dobrodružství.

Manželé se poznali před devíti lety v Montaně ve Spojených státech amerických. Eliška pocházející ze Slovenska tam byla na letním pobytu, kromě nových zkušeností, tam však našla i svého manžela Tima, s nímž sdílí vášeň pro cestování. „My jsme se poznali v Montaně v roce 2011, kdy jsem jako studentka na léto přišla pracovat a našla jsem si tam budoucího manžela, co jsem tedy ještě ani netušila a nevěděla,“ zavzpomínala na seznámení se svým manželem Eliška v rozhovoru pro slovenskou televizi JOJ.

Manželé nejprve objevovali USA a později se přesunuli do slovenského města Vrbovce, který se stane výchozím bodem pro jejich další cestu. Eliška a Tim nejsou typičtí cestovatelé, kteří cestují do hotelových resortů, odkud podnikají výlety. Ke štěstí jim stačí krosna a kolo. „Stan, spacáky, karimatka a přenosná kuchyňská linka. To jsou čtyři nejdůležitější věci,“ popsala Eliška s tím, že takhle „na divoko“ už viděli pěkný kus světa. Přesto, že jim nedělá problém přespávat v odlehlé přírodě, přece jen jim něco dělá starosti a to voda. „Pro mě je největší obavou, že nebudeme mít vodu. Když nemáme vodu, nemáme čaj, kávu, anebo jídlo,“ uvedl Tim s tím, že proto vždy, když cestu plánují, musí se ujistit, kolik vody budou potřebovat a v jakých oblastech ji seženou. „Někdy se nám stalo, že jsme nejeli při žádné řece, a tak jsme museli s sebou tahat deset litrů vody,“ zavzpomínala Eliška na dramatické chvilky.

Nyní je čeká opravdu dlouhá cesta, která potrvá tři roky. „To byl Timův plán. On mě pomaličku na to připravoval, my jsme měli úplně jiné plány, my jsme si našetřili, že budeme cestovat, že pojedeme do Nepálu, na další sedmitisícovky a on mi řekl, že zkusíme tuto cestu do Athén. A asi po dvou týdnech jsme se rozhodli, že nejedeme do Athén, jelikož je to příliš blízko a že pojedeme do Istanbulu přes Athény. A potom jsme si řekli, že je to sranda a celkem laciné, tak udělejme cestu kolem světa. Uvidíme, jak to dopadne,“ popsala Eliška jejich plány.

Naplánovat tak náročnou cestu manželům nezabralo tolik času, nýbrž jen dva týdny. „Nejvíc jsme potřebovali asi na ten začátek, když jsme potřebovali nová kola a novou výbavu a teď bychom měli být už tak vybavení, že bychom měli utrácet kolem 10-15 eur denně, možná i méně v laciných zemích,“ uvedla Eliška s tím, že hodně ušetří za jídlo. „Tím, že my stále kempujeme, vaříme si, neutrácíme za benzín, tak to je velmi laciné,“ dodala. Na životní cestu vyráží už ve středu.

Video
Video se připravuje ...

Eliška s manželem vyráží na cestu kolem světa: Tři roky na kole jen s krosnou! 

Fotogalerie
34 fotografií