Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Liška pronikla do parlamentu a způsobila chaos. Poslankyni nechala páchnoucí „dárek“

Autor: Darina Jíchová - 
10. února 2020
18:20

Poprask v britském parlamentu způsobila mazaná liška, které se podařilo dostat do budovy Portcullis House. Producírovala se po chodbách a dorazila až do kavárny. Projít přitom musela kolem několika členů ochranky, zvládla vyjet i po eskalátorech. Její eskapády zarazil až příjezd policie, strážníci ji chytili a v krabici následně vynesli ven, uvedla stanice CNN.

Do budovy parlamentu se lišce podařilo vniknout na konci minulého týdne, podle svědků proběhla všechna čtyři patra a dlouho unikala policii. „Akorát opouštíme westminsterskou kancelář v Portcullis House a najednou vidíme lišku, jak vystupuje z výtahu,“ podivila se na svém twitteru zákonodárkyně Julia Lopezová. „Od roku 2017 vídáme v parlamentu divné věci, ale tohle je vrchol,“ dodala politička.

Dáreček pro poslankyni

„Tak podle všeho nám tu v Portcullis House řádila liška, viděli ji dole v přízemí a tohle jsem teď našla před svými dveřmi (ve 2. patře!!!),“ komentovala incident poslankyně Kerry McCarthy, které liška nechala před kanceláří páchnoucí dáreček.

Poslankyni Kerry McCarthyové nechala liška před dveřmi dáreček. Poslankyni Kerry McCarthyové nechala liška před dveřmi dáreček. | Twitter Kerry McCarthyové

Korespondentka pro list The Sun Kate Fergusonová sledovala hon na lišku přímo na místě, popsala, jak se ji policisté pokoušeli vyhnat. Zvíře naháněli ve „velkých ochranných rukavicích“, až lišku dostihli ve 3. patře a sledovali ji dál. „Liška už je ve čtvrtém patře, policie je jí na stopě… Jak se chytá liška v tak velkém místě?“ uvedla Fergusonová.

Liška do parlamentu vyrazila na krysy

Lidi na sociálních sítích liška bavila, své pobavení nad jejím „řáděním“ sdíleli i politici.

„Pokud je liška ochotná žrát krysy v parlamentu, vlastně nám prokáže službu,“ poznamenala dvojsmyslně na svém twitteru poslankyně za Skotskou národní stranu Alison Thewlissová. Mohla narážet jak na zamoření krysami a myšmi, se kterým parlament dlouhodobě bojuje, tak na své kolegy.

Zobrazit celou diskusi