Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Které šaty z Oscarů byly nejkrásnější v roce, kdy jste se narodila?

11. března 2024 | 05:00

Nejvýznamnější akce červeného koberce je tou nejokázalejší přehlídkou oku libých šatů a ani ten letošní nebyl výjimkou. Při této příležitosti si pojďme připomenout velkolepé róby, které nejvíce zaujaly, a to už od roku 1948. Najděte si svůj rok narození a podívejte se, která žena byla nejvíc okouzlující a strhla na sebe veškerou pozornost!

Ještě předtím, než vás budeme informovat o tom, kdo ovládl červený oslavný běhoun 96. ročníku nejprestižnějších filmových cen, si připomeneme, jaké róby zaujaly publikum i módní kritiky v minulých letech. Necháme vás nahlédnout až do roku 1948!

Tip na video: Jak hodnotí renomovaný stylista Miroslav Romaniv módu z Českých lvů za posledních 10 let? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Loňský rok s výraznou změnou

Loňské udílení slavných sošek Oscarů přineslo výraznou změnu v podobě barvy slavného koberce. Tradiční červená se totiž proměnila v jemný tón barvy champagne, kdy se změnila poprvé od roku 1961. Vedoucí kreativního týmu Lisa Love se nechala slyšet, že béžový odstín s lehkým podtónem žluté má vysílat pocit radosti, lehkosti i západ slunce před zlatou hodinkou.

Mnohé celebrity s touto změnou však nebyly spokojené a na její adresu značně vtipkovaly. Nevybíravě to hodnotila i herečka Jamie Lee Curtis, která ironicky poznamenala, že se bude hodit k jejím šatům. A kouzlo nechtěného opravdu nastalo. Pětašedesátiletá herečka, která dokázala proměnit nominaci v sošku Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli za film Všechno, všude, najednou, svou róbou doslova splynula s oslavným běhounem.

Její dlouhá večerní však byla jednou z těch nejpůvabnějších celé slavnostní ceremonie. Navíc absolutně lichotila jejím proporcím i věku. Atributy jako nude odstín i dekorativní křišťály jí totiž dodaly do tváře mladistvý vzhled. Korzetový živůtek, dlouhé rukávy a řasení v pase pak tvořily z róby z dílny Dolce & Gabbana elegantní skvost s jistou dávkou sex-appealu.

Svěží závan luxusu

Roku 2021 bezesporu vládla herečka a zpěvačka Zendaya, jež rozzářila pověstný koberec žlutou róbou Valentino Haute Couture. Přestože jí dominoval průstřih v oblasti břicha, vyznívala velmi decentně a vkusně. Na to vsadila i anglická herečka Vanessa Kirby, své dlouhé šaty s efektní vlečkou v jemné růžové doplnila uhlazeným účesem i dramatickým líčením. Módní trojku smyslných průstřihů pak uzavírá herečka Carey Mulligan, která na sebe strhla pozornost opulentní zlatavou róbou z dílny Valentino Haute Couture. Nelze však opomenout ani herečku Amandu Seyfried, kterou známe především z filmu Mamma Mia. Okouzlila honosnou červenou róbou s hlubokým výstřihem značky Armani Privé, ve které uchvátila přítomné.

Šaty s příběhem

Ani rok 2020 se neobešel bez šatů, kterým jiné nemohly konkurovat. Za nás to byly bezprostředně ty, které vynesla půvabná herečka Natalie Portman. Protože černá dlouhá róba se zlatou výšivkou od Diora nebyla jen okouzlující, ale nesla také význam.

Outfit, kterým chtěla herečka promluvit, respektive protestovat. Šaty totiž Natalie doplnila o černý plášť připomínající kápi, na němž byla vyšita jména režisérek, které natočily velkolepé filmy. Přitom však tyto samotné tvůrkyně nebyly akademií nominovány. Pro tento výběr tak vzdáváme téhle krásce hold!

Výjimečné šperky

V minulých letech byla nejosvícenější módní ikonou Lady Gaga. Ta nejenže na červený koberec  zvolila šperky od Tiffanyho, které vynesla i herečka Audrey Hepburn v roce 1961, ale navíc její šaty ztělesňovaly styl filmu Snídaně u Tiffanyho. A tak bychom mohly pokračovat...

Najděte si v naší fotogalerii rok svého narození a podívejte se, kdo a s jakými šaty uspěl!

Autor: Markéta Luštincová, Žaneta Podlahová