5 tipů, jak dostat děti ráno ven ze dveří bez křiku, stresu a slz

  • 5 tipů, jak dostat děti ráno ven ze dveří bez křiku, stresu a slz
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    13. února  2020 
     06:00

    Chodíte do práce a vypravujete děti do školy? Pak víte, že takové dny mohou být pěkně stresující. Dostat je ráno z postele a vyprovodit je ze dveří může být docela velká divočina. Když byli mí tři kluci ještě malí, někdy to bylo fakt náročné. Jeden první třída, druhý školka, třetí jesličky. Zmáknout to tak, abych byla ještě schopná během dne normálně fungovat, bylo někdy dost šílené.

    Nejednou se mi stalo, že jsem ještě z domu vyrazila v bačkorách, mnohokrát jsem pak vybíhala ze školky v návlecích a vyrážela o kus dál do školy. Přežili jsme to samozřejmě taky, ale možná to chtělo o chlup více organizace nebo aspoň nějaké vychytávky. Co třeba tyhle, které doporučuje Laura Vanderkam, autorka knihy o tom, jak úspěšné ženy vytěží maximum svého času. Ona sama má 4 děti a její strategie jsou následující.

  • Vytvořte si zónu vyhrazenou pro bordel

    Autor: istock

     

    Existuje nějaký „protijed“ proti výbuchu bot, oblečení, učebnic a tašek po celém domě těsně předtím, než odejdete z domu? Podle Laury Vanderkam ano. Je jím takzvaná odletová a přistávací zóna využívající jakýkoli prostor, který určíte k použití – předsíň, chodba, kout s háčky. Tohle místo by mělo být posvátné pro kabátky, batohy a boty a tyhle všechny věci by měly zůstat jen tam. „Nezáleží na tom, zda jsou boty seřazené podle barev, jde o to, aby byly právě v téhle zóně,“ tvrdí Laura. U dveří pak potřebujete k odchodu jen jeden pár. Můžete i nakreslit na papírek boty a k nim připsat: "Boty zde." A přilepte ho tam, kam chcete, aby boty děti dávaly. Odletová zóna může být taky místem pro nabíjení telefonu, věšení klíčů a ukládání slunečních brýlí či kšiltovek. Odtud je jen můžete snadno a rychle popadnout. A pak jen vypadnout ze dveří...

     

  • Buďte efektivní při přípravě svačin

    Autor: iStock

     

    Nejlepší trik, jak uspořit čas podle Laury? Nechte děti, ať si svačinu samy koupí ve školním bufetu. Tedy když jsou už dost velké nebo mají školní bufet, v němž se dá koupit něco aspoň trošku zdravějšího. Nebo jinak. Vaříte večeři a čekáte, než se začne vařit voda ve velkém hrnci? Připravte zatím sendviče nebo jinou svačinu dětem do školy, dejte ji do krabiček a strčte do ledničky. Dělat svačiny ráno během snídaně je nesmysl. Zabere to čas a vyvolává to zbytečný stres. Můžete taky děti vyzvat, aby si svačiny večer připravily samy. Zvládnou to, nebojte, že ne. A ještě je naučte, aby po návratu domů vyndaly z aktovky krabičky a nesnědené kousky vyhodily.

  • Usnadněte si oblékání

    Autor: iStock

     

    „Mám na mysli maminky, ne děti,“ říká Laura Vanderkam. Tak samozřejmě, jsou-li děti ještě malé a chodí do první třídy, je lepší výběr oblečení probrat ještě večer před spaním a pěkně vše připravit na židli nebo skříňku. Větší děti se oblečou určitě rády samy, aniž byste jim radili, jakou barvu by měl jejich svetr na úterý mít. Abyste se zbavila ranního stresu, i vy investujte trochu času do organizace svého šatníku večer – zbavíte se ranní nerozhodnosti, co si obléknout. Vyberte ze skříně asi 7 různých outfitů, pracovních i příležitostných, o kterých víte, že vám to v nich sluší, a dejte je někam dopředu ve skříni, abyste je měla po ruce. A kvůli dětským módním bitvám neztrácejte čas – nemá to smysl. Bláznivé módní kreace jsou přece fajn a jsou kouzelné! Snad jediné můžete zkontrolovat – aby si holky nevzaly do školy v zimě sandálky.

     

  • Stanovte čas oblékání a snídání

    Autor: Shutterstock.com

     

    Pokud víte, že se děti stihnou obléknout během pěti minut a během deseti minut se nasnídají, pokud jim do školy trvá cesta 25 minut pěšky a musí tam být v 7.50, pak je jasné, kolik času všichni potřebujete. Z domu musí vyrazit nejpozději v 7.25, k tomu přidejte patnáct minut na oblékání a snídani a máte 7.10. K dobru jim přidejte ještě pět minut. Takže jim stačí vstát krásně v 7.00 z postele, vám potom klidně před 7. hodinou, pokud budete snídat až s dětmi. Čas a spánek jsou vzácné komodity, tak jimi neplýtvejte.

  • Užívejte si ranních rituálů

    Autor: iStock

     

    I když se vám může zdát, že všední dny jsou vždy šílené, nemusí to tak být. „Ráno může být dobrá doba na to, abyste si užili jeden druhého,“ říká Laura Vanderkam. „Rodinná večeře se nemusí vydařit, protože táta se třeba vrací pozdě z práce, dítě má kroužky a jiné zájmy, ale při snídani se sejít můžete. Je to super čas být spolu. Zkuste to tak brát a hned vám bude příjemněji,“ dodává Vanderkam.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku