Případem se znovu budou zabývat kriminalisté, jen to vezmou z trochu jiného směru. Zatímco podle výpovědí svědků u soudu byla babička Valerie usvědčena z týrání, a ohledně jejího podílu na zmizení holčičky visí rovněž nadmuté stíny pochybností, tentokrát se policisté zaměří na sociální pracovníky, kteří měli rodinu pravidelně kontrolovat, a to i v době, kdy o Valerii podle vyšetřování nikdo nic bližšího nevěděl.

Nové vyšetřování

„V souvislosti s případem zmizelé Valerie kriminalisté zjišťují, zda se sociální pracovnice nedopustily trestného činu maření úkonu, případně nedbalosti,“ sdělil Televizi Prima mluvčí Policie ČR Jan Daněk. Jeho slova potvrdil i mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

„Přišla oficiální žádost na sociální odbor o součinnost, což v praxi znamená, že policisté budou znovu nahlížet do spisů, které se týkaly případu ztracené Valerie,“ sdělil Šalek televizi. Podivné totiž je, že si úřady zmizelé holčičky vůbec nevšimly.

„Domnívám se, že bude jednání odpovědných pracovnic prověřováno příslušnými orgány, které jsou k tomu kompetentní,“ sdělila již dříve státní zástupkyně Iva Brücklerová. Na její slova nyní došlo. Případ tedy není zdánlivě ani na konci, ani znovu na začátku. Policisté pouze prověřují pochybení úředních orgánů. A nejen těch. Kromě zástupců sociální ochrany dítěte totiž rodinu navštěvovali i zástupci organizace Dobrá rodina. I tak by nové vyšetřování snad mohlo napovědět, kde se postrádaná holčička nachází.

Fotogalerie
7 fotografií