V desetimístném žebříčku obsadila bývalá industriální a přístavní čtvrť libozvučné sedmé místo! Jelikož často zmiňují i zajímavosti z Letné, je možné, že takto autoři vnímají Prahu 7 jako celek. Ta podle nich sice není tak malebná a fotogenická jako třeba Malá Strana nebo Staré Město, zato se vyznačuje územní různorodostí, která v sobě zahrnuje architektonické vlivy přelomu 19. a 20. století společně s modernou i s komunistickou architekturou.

Čtvrť, která žije

V Holešovicích se podle Guardianu nalézá spoustu pozoruhodných budov a institucí. Ať už se jedná o Veletržní palác, Centrum současného umění DOX nebo Národní technické muzeum na Letné. Pozornosti také neušla Pražská tržnice v Holešovicích, která v současné době prochází rozsáhlou revitalizací. Autorům neušlo ani to, že z Holešovic se dá dostat také do Stromovky, jejíž neméně zajímavou alternativou jsou Letenské sady, které se v Praze 7 také nacházejí.

Zatímco v uplynulých letech byly Holešovice podle Guardianu plné „slepých“ míst, která neměla co nabídnout, současná doba je jim nakloněná. V uplynulých letech lokalitě prospěla impozantní obnova. V několika ulicích vznikly různorodé obchůdky s pestrou nabídkou jak pro místní, tak i pro turisty.
Holešovické výstaviště
Autor: Jan Hodač

Své místo tu mají prodejny nábytku i šperků, zrovna jako nejrůznější cukrárny, bistra, bary a kavárny – díky kterým se Holešovicím a především Letné přezdívá „hipsterská čtvrť“. Na jejím území se dokonce nachází hned dva pivovary – Lajka a Marina. Podle Guardianu stojí Holešovice, které jsou trochu ve stínu pražského centra, určitě za pozornost.

V zajímavé konkurenci

Spolu s Holešovicemi bylo vybráno dalších devět zajímavých čtvrtí z celé Evropy. Žebříček byl podle Guardianu vybírán podle těch čtvrtí velkých měst, „které se umí dostat pod kůži“. Praze v tomto ohledu konkurovaly například Paříž, Berlín, Varšava, Brusel nebo Bělehrad. Které opanovaly první příčky?

Za úplně nejzajímavější vybrali redaktoři deníku čtvrti Järntorget a Långgatorna ve švédském Göteborgu, městu, kterému je snadné podlehnout. Na druhém místě se umístila Univerzitní čtvrť v Bruselu. Bronzovou příčku obsadila čtvrť El Cabanyal, která se nalézá ve Valencii. Za pražskými Holešovicemi se naopak umístily čtvrti Ostiense v Římě, Dorćol v Bělehradě a Quartier de la Réunion v Paříži.

Fotogalerie
26 fotografií