Brněnský ples Hotelu International se letos koná už po padesáté osmé a je nejstarším plesem v Brně. Pro mě je vrcholem plesové sezóny,“ tvrdil moderátor Leoš Mareš, který se do Brna rád vrací. Na plese ale netančil, prý už si kroky ze Stardance nepamatuje.

Které celebrity ples navštívili a jaké róby vynesly, se podívejte ZDE

Video
Video se připravuje ...

Nejstarší brněnský ples v Hotelu International se blýskl dobrotami: Specialitou netradiční steak z losa! Markéta Malá

Stoly se prohýbaly

Hotel International a jeho akce jsou vyhlášené pestrou kuchyní, která je součástí vstupenky. Letos nechyběly krevetové špízy, sushi, telecí kýta, sýrový bar, velký výběr uzenin, zejména sušené šunky. Specialitou byly chobotnice, grilovaný humr, ústřice, pečený krocan a steak z losa. „Připravuje se takzvaným holdováním, což je pomalý způsob pečení,“ usmívá se manažer Hotelu International Michal Řičánek.

„Los se pekl pomalu na 60 stupňů deset hodin, chutná jako zvěřina a můžete jej ochutit v tomto duchu dle vašich preferencí. Los je u nás opravdu netradiční jídlo, ale jinak je tomu na severu, například ve Finsku, Švédsku či Lotyšsku. Los tam žije ve stádech jako divoké zvíře  a loví se tam jako u nás zvěřina. Tento náš los pochází právě z Finska,“ upřesnil jeden z kuchařů Lubomír Brázda.

Los se šípkovou nebo se zelím...

Pokud by se vám poštěstilo sehnat maso z losa a chtěli byste ho připravit doma, lze jej podávat podobně, jako byl servírován na plese – s vinnou omáčkou s cibulkami anebo s houbovým ragú se smetanou. Na zvěřinových hodech, ať už si pochutnáváte na losovi, daňkovi, srnci či muflonovi, podává se těžké, tělnaté červené víno starších ročníků, např. Frankovka nebo Cabernet Sauvignon. Problémem ovšem bude sehnat losí maso, které se u nás prodává většinou sušené, nikoliv čerstvé.