Dosud se na lukrativní adrese U Sovových mlýnů 1 střídala s menším či větším úspěchem stravovací ubytovací zařízení. Letos ale vypukla pravá režisérská bitva.

Dům by podle jedněch měl sloužit jako muzeum legendárního režiséra velkofilmů Otakara Vávry (†100). Zemřel před 9 lety. Natočil například Cech panen kutnohorských nebo Dívku v modrém, byl milencem Lídy Baarové, kterou taky v pokročilém věku navštívil v Salzburgu, kde dožívala. Pohyboval se mezi prvorepublikovými hvězdami, nechával si šít luxusní obleky. Proslul také jako autor filmů, které umně hrály na strunu národního obrození – Jan Žižka, Jan Hus a Proti všem. Ač jsou tyto snímky ideologicky načichlé, poplatné komunistickému režimu, filmařský fortel nezapřou. Jeho komparzy bývaly proslulé, protože čítaly tisíce lidí. Všechny je na place, ač postavou spíše drobný, dokázal zvládnout. O tom svědčí snímky Sokolovo a Osvobození Prahy.

Druhý adept je pro změnu králem pohádkového světa, natočil kultovní Tři oříšky pro Popelku. Parta nadšenců chce vzkřísit hravost režiséra Václava Vorlíčka (†88), od jehož smrti uplynul 5. února rok. Hlavně přinášejí aktivní využití volného času. „Spolupracujeme s nejlepší českou firmou na zážitkové hry,“ řekli deníku Aha! Petr Hála a František Havelka, kteří s nápadem přišli. Návštěvníci budou také moci zmizet v Rumburakově kouzelném plášti nebo si zatočit prstenem princezny Arabely. „Ve třetím patře plánujeme otevřít čarodějnickou školu, do níž chodila Saxana,“ prozradil ještě Hála. Nechtějí budovat muzeum, ale naopak aktivně navázat režisérovy dovednosti.

Kostky jsou vrženy. O přízeň radnice Prahy 1 se po selekci uchází 8 zájemců. U ostatních se víceméně opakuje historie. Někdo tady chce vybudovat pekárnu, jiný restauraci, další směnárnu. Návštěvníky určitě nejvíc nadchne vítěz, který vzejde z neplánovaného střetu dvou filmových světů.

Fotogalerie
29 fotografií